Zdravilna aloja
 
 

Zdravilna ali medicinska aloja

Splošno o alojah

Ime aloja verjetno izvira iz arabske besede alloeh, kar naj bi pomenilo svetlo grenko snov, ki so jo našli v alojah.

Aloje so sukulentne subtropske rastline iz rodu Aloe Mill. (ponekod tudi Aloë), ki vsebuje okoli 300 vrst rastlin. Rod aloj je razporejen v družino Asphodelaceae, v preteklosti pa so ga uvrščali v družino Aloaceae oz. Liliaceae. Aloje rastejo večinoma v Afriki, na Madagaskarju in na Arabskem polotoku. Najpogosteje se ime aloja povezuje z zdravilno alojo - v večini primerov z Aloe vera, v zadnjem času pa tudi z Aloe arborescens. Zdravilne lastnosti imajo tudi Aloe ferox in nekatere druge aloje, zato se prispevek nanaša tudi na ostale vrste zdravilnih aloj.

Vse zdravilne vrste aloj izvirajo iz Afrike. Aloe ferox in Aloe arborescens rasteta divje v južni Afriki, Aloe vera pa nima znanega porekla in se v naravi ne pojavlja samoniklo. Verjetno je prinešena iz severne Afrike na Antile v šestnajstem stoletju, danes pa jo gojijo povsod po substropskem podnebnem pasu od Indije, Afrike, pa do Amerike, kjer se največ goji na Floridi. Zgodovinsko gledano je Aloe barbadensis Mill. sinonim za Aloe vera.

Najbližje sorodnice aloj so gasterije, havorcije in kniphofije. Z ameriškimi agavami niso v bližjem sorodstvu.

Večina aloj ima v rozeto razvrščene mesnate liste, nekatere imajo na listih bodice. Listi so lahko temno do svetlo zeleni in pri nekaterih vrstah pegasti. Čeprav so na videz brez stebla, večinoma s starostjo oblikujejo steblo in nekatere zrastejo v grme ali drevesa. Cvetovi so socvetja na dolgem steblu, ki večinoma izrašča iz sredine rozete. Cvetovi so ozki, obarvani rdeče do svetlo rumeno.

Pomen zdravilne aloje v zdravilstvu

Zdravilna aloja je vedno bolj iskana rastlina, katere sloves sega daleč v zgodovino. Njene zdravilne učinke so poznali že naši daljnji predniki. Čeprav je znan predvsem alojin blagodejni učinek na kožo, se ta rastlina uporablja tudi za zdravljenje drugih bolezni.

Pod nazivom zdravilna oz. medicinska aloja se pojmujejo:

Aloe vera L. Burm. f.,

Aloe arborescens Mill.,

Aloe ferox Mill.

Aloe perryi Baker

Na trgu se dobi več vrst aloj, od katerih imajo zdravilne učinkovine Aloe arborescens Mill., Aloe vera, Aloe perryi in Aloe ferox. V takem zaporedju tudi pada učinkovitost teh različnih vrst. Pogosto se kot zdravilno alojo prodaja celo kakšno drugo vrsto aloje ali hibride.

Zdravilna aloja se uporablja v domačem zdravilstvu za zdravljenje kožnih bolezni, za zdravljenje bolezni nekaterih notranjih organov, v zadnjem času pa jo uporabljajo bolniki za zdravljenje raka. Ti za pomoč pri zdravljenju raka uporabljajo predvsem Aloe Arborescens.

Za neposredno uporabo mora biti aloja biološko vzgojena. Večina aloj v vrtnih centrih in vrtnarijah je tretirana z insekticidi, tudi če je bila pred tem biološko vzgajana. Aloje v cvetličarnah in drugih temnih prodajnih prostorih izgubljajo vitalnost in zdravilne sestavine, zato so uporabne le za nadaljno vzgojo, za neposredno uporabo pa ne. Ker ni možno nadzorovati, kaj se bo z rastlino dogajalo na poti od gojitelja do trgovca, je najbolje aloje kupiti v vrtnariji, ki jih v ta namen vzgaja.

Na teh straneh boste našli opise Aloe vera in Aloe Arborescens, recepte za pripravo zdravilne aloje, navodila za vzgojo aloje in zdravilsko učinkovitost aloj.

Aloe Arborescens - zdravilna aloja

Zdravilna aloja

Aloe arborescens

Na zalogi imamo vedno nekaj zdravilnih aloj. Pokličite nas! Števec
 

AstroKaktus d.o.o., Cesta Zasavskega bataljona 28, 1270 Litija - GSM 051 609 601

Vrtnarija AstroKaktus