Zdravilna aloja
 
 

Gojenje zdravilne aloje

Nakup aloje

Alojo za nadaljnjo vzgojo lahko kupimo kjerkoli, vendar jo moramo za uporabo vzgajati na biološki način. Aloe arborescens so danes precej pogoste rastline v vrtnih centrih in vrtnarijah, redkeje jih dobimo v cvetličarnah, kjer so tudi dražje. Najboljše aloje bomo kupili v ekoloških vrtnarijah, ki gojijo aloje za uporabo v alternativni medicini. Teh vrtnarij je v Sloveniji zelo malo.

V vrtnih centrih in v vrtnarijah so aloje običajno izsušene, kar ni narobe, saj so rastline gojene na svetlem in so utrjene za nadaljnjo vzgojo. Problem nakupa v vrtnarijah je v tem, da v rastlinjakih izvršujejo redno dezinsekcijo z insekticidi in take aloje niso primerne za uživanje. Koliko časa je potrebno, da se iz rastline izločijo vsi strupi, brez analize ni mogoče reči. Če pa boste alojo vsaj eno sezono gojili na biološki način, pa lahko rastlino varno uporabite.

Pri nakupu pazimo, da vzamemo pravo alojo, torej Aloe arborescens oz. Aloe vera, pač odvisno od namena.

Biološki način vzgoje

Pri biološki vzgoji bodimo previdni na zunanje vplive: bližino cest, uporabo insekticidov na bližnjih kmetijskih površinah, uporabo neekoloških materialov pri gojenju in podobno.

Pri biološki vzgoji ne smemo uporabljati sintetičnih insekticidov oz. zaščitnih sredstev, lahko topnih mineralnih gnojil in gensko spremenjenih organizmov. Za sajenje uporabimo naraven substrat, najbolje navadno vrtno ilovico in kompost, dober bo tudi gozdni humus. Bodimo pozorni na industrijske objekte v bližini in na bližino kmetijskih površin, na katerih se uporabijo insekticidi in druga zaščitna kemijska sredstva.

Okolje

Aloje poleti rastejo, pozimi pa v našem okolju mirujejo. Mrazu ne prenašajo in zmrznejo ob prvi slani. Če jih v rastni sezoni gojimo na prostem, moramo biti spomladi in jeseni pozorni na padce temperature pod ničlo.

Aloja je rastlina sonca. Ugajajo ji tople sončne lege, vendar to še ne pomeni, da ji bo najbolj ustrezal prostor na direktnem soncu. Čez leto najbolje uspeva v polsenci kakšne večje rastline, na primer zunaj pod sadnim drevjem. Na direktnem soncu dobro uspeva, vendar se ji hitreje sušijo spodnji listi.

Alojo lahko spomladi vsadite v vrt, kjer bo rastla bolje kot v loncu.

Presajanje aloje

Alojo presajamo vsaki dve leti v večji lonec. Najboljši čas za presajanje je pomlad ali začetek poletja. Uporabimo kar velik lonec, saj ima aloja zelo močan koreninski sistem. Za triletno rastlino višine 40 cm uporabimo lonec 20 cm ali večji, za petletno pa lonec 30 cm.

Rastlino izlončimo, če je v glinenem loncu, bomo morali tega verjetno razbiti. Star substrat otresemo, kolikor se da, če so korenine nagnite ali strohnjene, jih obtrgamo. Rastlino lahko pustimo kakšen dan na suhem v senci, nato jo vsadimo v svež substrat. Rastlino postavimo v senco in jo zalijemo čez nekaj dni.

Substrat za gojenje aloj

Aloje posadimo v dober mešan substrat, ki naj vsebuje pol vrtne ilovice in pol humusnega komposta. V substrat lahko damo tudi del komercialne šotne prsti za lončnice, vendar previdno - nekateri komercialni substrati so izdelani iz industrijskih odpadnih usedlin, zato je bolje uporabiti substrat na šotni osnovi. V substrat lahko dodamo tudi pesek, najboljši je vulkanski pesek ali kremen.

Zalivanje aloje

Aloje v rastni sezoni, torej od sredine aprila do konca oktobra, zalivamo približno enkrat tedensko. Spomladi in pozno jeseni, v hladnejšem in v deževnem vremenu jih zalijemo bolj poredko, v poletni vročini pa lahko tudi na nekaj dni. Za zalivanje lahko uporabimo kakršnokoli vodo, le da je čista. Izogibajmo se klorirani vodovodni vodi in umazani dežnici. Če zbiramo dežnico, jo prestrezimo šele po nekajurnem dežju.

Alojo jeseni postopno nehamo zalivati in jo suho še pred slano umaknemo v zaprt hladen prostor.

Pozimi rastline mirujejo, zato jih zalijemo zelo redko, največ enkrat na dva meseca, le toliko da jih obdržimo pri življenju. Če so rastline preveč zalite, se bodo listi potegnili v višino, korenine pa bodo zgnile. V takem primeru je rastlino bolje zavreči.

Če aloje gojimo v svetlem rastlinjaku ali v zimskem vrtu, jih pozimi rahlo zalijemo enkrat mesečno.

Prezimovanje aloj

Idealna temperatura za prezimovanje aloj je 5-10 stopinj Celzija. Postavimo jih proč od radiatorjev ali drugih toplotni teles na tla, da so na hladnem. Idealna so hladna stopnišča in garaže, le da v prostoru ne zmrzne.

Zunaj gojene rastline jeseni izkopljemo in jih v navadnem zaboju shranimo v garaži ali v kleti.

Gnojenje aloje

Ker se aloj za uporabo v zdravilstvu z umetnimi gnojili ne dognojuje, je bolje že pri sajenju uporabiti bogat substrat. Če želimo aloje dodatno gnojiti, uporabimo kakšna biološka gnojila ali naravne pripravke iz kopriv.

Škodljivci in bolezni

Aloje nimajo svojih tipičnih škodljivcev. Če se na njih pojavijo volnate uši, rdeči pajki ali tripsi, je to znak neustrezne vzgoje. V takem primeru škodljivce ročno odstranimo in razmislimo, kaj rastlinam ne ustreza. Čez poletje jih zunaj lahko poškodujejo polži ali gosenice, vendar v tem primeru ne bo hujše škode.

Aloe Arborescens - zdravilna aloja

Aloe Arborescens - zdravilna aloja

Na zalogi imamo vedno nekaj zdravilnih aloj. Pokličite nas!
 

AstroKaktus d.o.o., Cesta Zasavskega bataljona 28, 1270 Litija - GSM 051 609 601

Vrtnarija AstroKaktus