Aloe Arborescens - zdravilna aloja
 
 

Aloe Arborescens

Aloe arborescens Mill.

Sinonimi:

Aloe perfoliata

Aloe arborea

Aloe fruticosa

Aloe arborescens Mill. je substropska sukulentna raslina iz družine Asphodelaceae. Doma je v Afriki, v Natalu, Cape in Malaviju.

Domača imena Aloe arborescens

AAloe Arborescens - zdravilna alojaloe arborescens poznamo pod imenom drevesasta aloja, zdravilna aloja in krokodilov jezik.

Opis Aloe arborescens

V naravi zraste Aloe arborescens do pet metrov visoko drevo z 10 cm debelim steblom. Stari listi se v sušnem obdobju posušijo. Listi rastejo v rozeti, so svetlozeleni z rahlim modrikastim poprhom, do 5 cm široki in do 60 cm dolgi. Na robovih listov so mehke tope bodice. Cveti z rdečimi cvetovi v socvetju, v rastlinjakih pri nas cvetijo februarja. Koreninski sistem je močan, z dolgimi sočnimi koreninami, ki se tudi v loncu razrastejo do nekaj metrov dolžine.

V splošnem je zaradi široke uporabe zdravilne aloje v kozmetiki mnogo več znanega o Aloe vera, zato bolj zahtevnim bralcem glede zdravilnosti priporočam tudi ogled strani o Aloe vera in strani o zdravilnih učinkih aloje.

Vzgoja Aloe arborescens

Drevesasta aloja je enostavna rastlina za vzgojo. V kulturi zraste dober meter v višino in se kmalu razveja. Liste ima ožje in tanjše kot v naravi, barvo listov pa temnejšo. Poleti jo vzgajamo kot zunanjo rastlino. Več o vzgoji na strani o vzgoji aloj.

Uporaba aloj

Glede opisov in uporabe Aloe arborescens je precejšnja zmešnjava. V preteklosti se je večinoma kot zdravilna aloja uporabljala Aloe vera, zato je precej informacij, povezanih z Aloe arborescens, prenešeno iz znanja o Aloe vera. Pogosto se je z imenom Aloe vera laično imenovalo vse vrste zdravilnih aloj. Zato je verjetno, da je precej informacij o tej rastlini nenatančnih oz. brez virov. Na to kaže dejstvo, da se zanjo navajajo enake informacije, ki veljajo za Aloe vera, kar pa ne pomeni, da so napačne. Aloe arborescens sodi po učinkovitosti nad Aloe vera, zato kljub pomanjkljivim informacijam uporabe ne gre zavreči. Dokaj zanesljivo utegne biti novejše znanje o Aloe arborescens v povezavi z zdravljenjem raka.

Aloe arborescens ima sočne liste, iz katerih se izdelujejo zdravilni pripravki. Aloe arborescens se v novejšem času največ povezuje z zdravljenjem raka. Najbolj popularna je knjiga Cancer tem cura (raka lahko zdravimo) brazilskega avtorja meniha Romana Zaga. O učinkovitosti te aloje govorijo tudi uporabniki, ki s pomočjo Aloe arborescens napredovanje raka tako zavrejo in omejijo, da se lahko pripravijo na operativne posege klasične medicine. Vsekakor aloja ni univerzalno zdravilo za zdravljenje raka in prvo besedo naj reče medicina. Aloe arborescens deluje stimulativno na imunski sistem in s tem preprečuje razvoj bolezni, obenem pa blaži stranske učinke pri klasičnih metodah zdravljenja. Zadnje je ugotovljeno tudi pri poskusih pri zdravljenju AIDSa z Aloe arborescens. Jasno je, da te virusne bolezni ni mogoče ozdraviti z alojo, poskusi pa so pokazali lajšanje vzporednih bolezenskih težav in izboljšanje splošnega počutja bolnikov.

Najpogosteje kupci iščejo Aloe arborescens za pomoč pri zdravljenju rakavih obolenj, redkeje sprašujejo po Aloe vera za zdravljenje kožnih bolezni. Več na strani o zdravilnih učinkih aloj.

Aloe Arborescens - zdravilna aloja

Aloe arborescens ima dolge ozke liste s topimi mehkimi bodicami na robovih listov. Listi so svetlozeleni in niso pegasti. Cvetijo v februarju, cvet je rdeč.

Petletna rastlina meri več kot pol metra v višino.

Na zalogi imamo vedno nekaj zdravilnih aloj. Pokličite nas!
 

AstroKaktus d.o.o., Cesta Zasavskega bataljona 28, 1270 Litija - GSM 051 609 601

Vrtnarija AstroKaktus