Kaktusi

Glineni lončki

Posebnosti

Semena

Novosti

Aloe Arborescens - zdravilna aloja
 
 

Zdravilna aloja je vedno bolj iskana rastlina, katere sloves sega daleč v zgodovino. Njene zdravilne učinke so poznali že naši daljnji predniki. Čeprav je znan predvsem alojin blagodejni učinek na kožo, pa se ta čudovita rastlina uporablja tudi za zdravljenje raznih bolezni.

Najbolj znana zdravilna aloja je Aloe vera. Na trgu se dobi več vrst aloj, od katerih imajo zdravilne učinkovine Aloe arborescens, Aloe barbadensis in Aloe ferox. V takem zaporedju tudi pada učinkovitost teh različnih vrst, pogosto pa se kot zdravilno alojo prodaja celo kakšno drugo vrsto ali hibrid.

Aloe vera ima sočne liste, iz katerih se prodobiva zdravilni alojin sok. Uporabna je nekaj let stara rastlina, iz listov pa izločijo alojin sok, gel in smolo. Rumenkasta alojina smola se nahaja v zgornji plasti listov in vsebuje precej alkaloida aloina, ki deluje odvajalno. Večinoma se uporablja mehka sredica, iz katere se iztisne sok, ki se hitro kvari, zato se za domačo uporabo pripravlja svež. S pasterizacijo ali uporabo konzervansov se trajnost soka sicer poveča, vendar sok izgubi nekaj zdravilne vrednosti.

Alojin sok vsebuje pretežno polisaharidne sluzi, male količine salicilne kisline, encim bradikinazo in tirozinazo. Sluzi delujejo protivnetno in urejajo prebavo. Salicilna kislina deluje protibolečinsko, protivnetno in keratolitično. Encim bradiktinaza naj bi omilila bolečine in delovala protivnetno, tirozinaza pa naj bi preprečevala nastanek hiperpigmentiranih peg na koži. Več o zdravilnih lastnostih aloje na strani o zdravilnih lastnostih aloj

Najpogosteje kupci pri nas iščejo zdravilno alojo za pomoč pri zdravljenju rakavih obolenj.

Aloe Arborescens - zdravilna aloja

Aloe arborescens ima dolge ozke nazobčane liste s topimi mehkimi trni. Aloe vera ima daljše, štrleče temnozelene liste. Aloe ferox ima na obeh straneh debelih modrikastih listov močne črne konične trne.

Na zalogi imamo vedno nekaj zdravilnih aloj. Pokličite nas!
 

AstroKaktus d.o.o., Cesta Zasavskega bataljona 28, 1270 Litija - GSM 051 609 601

Vrtnarija AstroKaktus