Kaktus

Košček puščave v vašem domu

Kaktusi so sočnice, prilagojene na življenje v puščavah in suhih predelih Amerike. So posebnost med rastlinami, ker imajo posebno presnovo, ki jim omogoča preživeti dolga obdobja brez vsake kapljice vode. Zaradi prilagoditve na surovo okolje imajo kaktusi zanimive oblike, zaradi posebne na sušo pa se zlahka gojijo tudi v sobah, na balkonih in na okenskih policah.

Velikost: So trajnice, ki nimajo omejene življenjske dobe. Nekateri lahko v naravi doživijo preko 300 let. Večina kaktusov zraste do premera 10 ali 15 centimetrov, nato pa se začnejo nekateri podaljševati v stebre. Nekaj vrst doseže premer nad pol metra, stebričarji pa so v naravi pravi velikani in zrastejo v višino celo preko deset metrov. Ti tudi hitreje rastejo, sploh ko so starejši.

Cvetenje: Čas cvetenja je za večino vrst pozna pomlad, redkeje jesen, nekateri pa cvetijo čez celo sezono. Pogostost cvetenja in bujnost cvetja je odvisna od starosti in prehranjenosti rastlin. Stebričarji cvetijo šele kot odrasle rastline, manjše vrste pa zacvetijo v nekaj letih. Cvetenje traja od nekaj dni do več mesecev, posamezni cvetovi pa trajajo od enega dneva do dveh tednov.

Sezona rasti: Večina kaktusov pozimi miruje, raste pa od sredine aprila do konca oktobra. V juliju in avgustu zaradi visokih temperatur nastopi poletno mirovanje, zato jih v tem času ne zalivamo.

Primeren prostor: balkoni, terase, okenske police, zimski vrtovi, tople grede, rastlinjaki. Način gojenja je za vse primere podoben, le da se v zaprtem rastlinjaku ali zimskem vrtu rast začne prej kot na prostem.

Svetloba: najlepše uspevajo na rahlo zastrti sončni svetlobi. Ko se spomladi prestavi rastline na sonce, je potrebno začasno senčenje, sicer pride do ožigov. V času zimskega mirovanja ne potrebujejo svetlobe, če so popolnoma suhi.

 

Gojenje na prostem: je možno, priporočljivo jih je zaščititi pred prepogostim dežjem, sicer lahko zgnijejo.

Zalivanje: Najpomembnejše pravilo je, da kaktusov pozimi ne zalivamo. Od začetka maja do konca septembra jih zalijemo enkrat tedensko do dvakrat mesečno, odvisno od vrste kaktusa in od vremena. Med poletnim počitkom jih zalijemo bolj poredko, zahtevne vrste pa nič.

Presajanje: le po potrebi, ko rastlina preraste lonec Presadi se v peščen humusno-ilovnat substrat in zalije šele čez dva tedna.

Gnojenje: ni potrebno, sploh če so posajeni v dober substrat. Lahko pa se v času rasti vodi za zalivanje doda ustrezno količino gnojila za kaktuse.

Prezimovanje: v suhem in zmerno hladnem prostoru od 5°C do 10°C. Nekateri prenesejo mraz in preživijo tudi prve slane.

Bolezni: Nimajo specifičnih bolezni. Prekomerno ali v zimskem času zaliti kaktusi lahko zgnijejo.

Škodljivci: Dobro oskrbovane rastline ne napadajo škodljivci. Shirane rasline lahko napadejo volnate uši. V zelo suhih rastlinjakih se lahko pojavi napad rdečega pajka.

Razmnoževanje: s sejanjem semena in z ukoreninjanjem potaknjencev. Odlomljene vršičke se pusti nekaj tednov v senci, da se rane zasušijo, nato pa se jih položi na pesek ali peščen substrat, da poženejo korenine.