Menu
 

Gojenje kaktusov

Praktični vodič za gojenje kaktusov in drugih sočnic

Vodič za gojenje kaktusov in drugih sočnic je izvleček dvajsetletne prakse gojenja kaktusov v centralni Sloveniji. Vse informacije veljajo torej za način gojenja v lokalnih pogojih. Namenjen je kaktusarjem dobre volje, ki želijo z minimalnimi zahtevami gojiti te ekstravagantne rastline. Je ena od strani Galerije Echinopsis, v kateri se najdejo tudi strani s slikami rastlin, raznimi podatki o dobaviteljih semen in rastlin, rastiščih, navodili za gojenje vrst Nakup kaktusov v vrtnarijis posebnimi zahtevami in še kaj drugega.

Kaktuse lahko kupimo v cvetličarnah, vrtnarijah, specializiranih vrtnarijah ali pa pri privatnih gojitelih kaktusov - članih raznih društev, v Sloveniji pa pri zasebnih zbiralcih kaktusov. Svoje kaktuse lahko tudi razmnožimo vegetativno s potaknjenci, s setvijo semena ali s cepljenjem. Za uspešno rast potrebujejo zračno, vroče in svetlo okolje. Vzgajamo jih lahko hidroponsko, na okenskih policah, na balkonih in terasah, na prostem, v toplih gredah, plastenikih in rastlinjakih, nekatere pa tudi v stanovanjih. Gojenje je zelo enostavno in uspešno, če se držimo enostavnih osnovnih pravil gojenja. Presajamo jih v prepusten peščen substrat in jih zalivamo le v rastni sezoni, torej predvsem od sredine pomladi do sredine jeseni. Gnojenje ni potrebno, saj kaktusi v naravi rastejo v zelo pustih peščenih substratih, za bujnejšo rast in cvetenje pa jih lahko gnojimo z raznimi naravnimi in umetnimi gnojili. Prezimujejo v ogrevanih rastlinjakih, manjše zbirke pa lahko prezimijo tudi v hladnejših prostorih hiše.

 

Kako pridemo do rastlin?

Pregled po nakupuKupimo jih lahko v vseh cvetličarnah, večjih trgovskih centrih in vrtnarijah doma in po svetu, največ zanimivosti pa najdete v vrtnariji AstroKaktus. V cvetličarnah se priložnostno pojavi kakšna zanimiva vrsta, sploh kakšni nenavadni kultivarji kot so na primer kristatne in monstruozne oblike kaktusov. V večjih trgovskih centrih se dobijo večji kaktusi po dokaj nizkih cenah, zato se včasih splača ogled kakšnega vrtnega centra. V nespecializiranih vrtnarijah se običajno dobijo komercialne vrste, predvsem pahipodiji in mlečki.

Redke in nenavadne vrste se dobijo le pri zbiralcih in v vrtnarijah, ki so specializirane za gojenje zelo redkih rastlin.

Setev kaktusov

Razmnoževanje s setvijo

Setev in vegetativno razmnoževanje kaktusov je nekoliko zahtevnejše opravilo, vendar se ga lahko loti kdorkoli. Seme prodajajo nekatere specializirani prodajalci in vrtnarji po svetu. Lastniki zbirk lahko kaktuse razmnožujemo tudi vegetativno, torej s potaknjenci in cepljenjem na nezahtevne podlage.

Uvodne besede
Kratka navodila
Dobra volja
Osnovna pravila
Prilagajanje okolja
Možnost prilagoditve
Uporaba kaktusov
Opis rastlin
Substrati
Presajanje
Setev
Koledar
Rastlinjak
Prezimovanje
Glivice
Škodljivci
Poškodbe
Pleveli
Rdeči pajek
 
Substrati
Setev
Prezimovanje
Cepljenje
Razni članki
Vrtnarija
Slike kaktusov
Kaktusi v naravi
Digitalna fotografija
Slikarska galerija
Zbiralci kaktusov