Menu
 

Osnovna pravila

Sezone rasti

Pogosto se zgodi, da me naključni kupec kaktusa vpraša, kako naj ravna z njim, da mu ta ne bo takoj šel k vragu. Večini že na Nakup kaktuKaktusi gredo spomladi na sonceobrazu piše, da ne pričakujejo dvournega predavanja, nekaterim pa tudi to, da niti ne mislijo upoštevat tistega, kar bodo slišali. Torej, kako opisati gojenje kaktusov v enem stavku, da bo učinek dober? Nikakor. Za to namreč potrebujem cela dva stavka.

Spomladi mora kaktus na sonce, jeseni pa na hladno!

Ne glede na to, ali ima lastnik kaktusa na razpolago le okensko polico, balkon, ali pa si je zgradil rastlinjak, bo odgovor dober. Čeprav bomo kasneje zgodbo zapletli s podrobnostmi, Pri zalivanju rož kaktuse večkrat preskočimobo za večino nezahtevnih kaktusov pravi čas, da gredo na sonce, nekje konec aprila, sredi oktobra pa se bodo skrili na hladno stopnišče ali v garažo, kjer bodo SUHI ostali do pomladi.

Pozimi kaktusov ne zalivamo!

Redke izjeme kršijo to pravilo, v katerega marsikdo ne verjame popolnoma in s kršenjem pošlje svoj kaktus na kompost. Tudi poleti pri zalivanju pelargonij kaktuse preskočimo vsaj trikrat!

 

Kaktusi pozimi počivajoVelika večina kaktusov namreč pozimi počiva in v tem času ne samo da ne potrebuje vodo, ampak zaradi zalivanja kratkomalo zgnije. To pravilo velja na splošno za celo leto: če rastlina miruje, je ne zalivajmo, pa čeprav se nam zdi zgubana in presušena. Ko se spomladi pokažejo prvi znaki rasti s svežimi bodicami in dlačicami na temenu, počakamo še nekaj tednov in šele nato prvič zalijemo. Poleti temeljito zalijmo kaktus dvakrat mesečno. Seveda obstajajo izjeme in tem pravimo zahtevne vrste kaktusov.

Zimske in poletne počitnice

Na okenskih policah se bo sezona rasti za kaktuse začela kasneje kot na balkonu, najprej pa seveda v rastlinjaku. Čez poletje se bo rast v najbolj vročih tednih ustavila in v tem času kaktusov ne smemo preveč zalivati. Na prostem bodo vodo bolj tolerirali, zahtevne vrste, gojene v rastlinjaku pa zalivanja v avgustu ne bodo prenesle.

Poleg mirovanja moramo vedeti še malo o

- izbiri ustreznih rastlin glede na zmožnosti in pogoje
- nakupu kvalitetnih rastlin
- ustreznih svetlobnih in klimatskih pogojih
- pravilni oskrbi čez poletje
- pravilno prezimovanje
- izbira ustreznega substrata za presajanje
- pravilno presajanje.

Uvodne besede
Kratka navodila
Dobra volja
Osnovna pravila
Prilagajanje okolja
Možnost prilagoditve
Uporaba kaktusov
Opis rastlin
Substrati
Presajanje
Setev
Koledar
Rastlinjak
Prezimovanje
Glivice
Škodljivci
Poškodbe
Pleveli
Rdeči pajek
 
Substrati
Setev
Prezimovanje
Cepljenje
Razni članki
Vrtnarija
Slike kaktusov
Kaktusi v naravi
Digitalna fotografija
Slikarska galerija
Zbiralci kaktusov