Menu
 

Dobra volja

Za gojenje nekaj rastlin potrebujemo samo dobro voljo in malo prakse. Nakup kaktusov v vrtnarijiZa gojenje večje zbirke bolj zahtevnih rastlin potrebujemo poleg dobre volje še rastlinjak. Kaktusarji večinoma naredimo vse sami, zato potrebujemo še razno orodje, pripomočke, lončke, kemijska sredstva in morda celo aparate in stroje. Vendar vrez dobre volje ne bo nič.

Dobra volja za gojenje kaktusov na žalost ni naprodaj. Je talent, s katerim se rodimo ali pa se tega z vzgledom naučimo v svojih ranih letih. Kaktusi in druge sočnice so pač ekstremno eksotične rastline, ki so za gojenje zelo enostavne, če se dosledno držimo osnovnih pravil.

Setev kaktusovDobra volja namreč hitro mine, če nam zaradi neustrezne oskrbe v nekaj mesecih zgnije večina rastlin. Dobra volja ni ista reč kot močna želja. Ta povzroči le nestrpnost, kaktusi pa so zelo, zelo počasne rastline. Dobra volja prinaša občutek za ravnanje z rastlinami, ki velja več kot znanje.

 

Dobra volja ne prepreči gnitja rastlin

Kaktusarji smo načeloma dobrovoljni, posebno ko spijemo kakšno pivo. Dobra volja nas mine, ko najdemo kakšno rastlino v zbirki že povsem gnilo. O tem, kako se počuti kaktusar ob izgubi svojih rastlin, je beseda v članku o slabih straneh zbiranja kaktusov, ki sem ga napisal pred dolgimi leti za glasilo DPKS.

Pregled po nakupuKljub slabim trenutkom mora kaktusar ohraniti dobro voljo, ne glede na to, kaj se mu v zbirki dogaja. Pri tem velja neko nezapisano pravilo, da dobro voljo posredno ohranja pri življenju skrb za zbirko, ki ne pomeni le naprezanja misli in brušenja živcev, ampak predvsem čiščenje rastlin, nadzor nad okužbami in škodljivci, pravočasno presajanje, dober režim zalivanja, skratka, predvsem dejavnosti, ki zahtevajo uporabo fizične sile, ne samo risanje miselnih vzorcev. Slednji so vsekakor potrebni, sicer kaktusarju ne bo nikoli jasno, kaj mora ob določenem trenutku storiti, da bo ohranil svoje rastline v dobrem stanju.

Nikar ne obupajte, če zgnije kakšna rastlina!

Dobra volja bo zanesljivo izginila, ko bodo zgnile prve rastline. Mnogo dobre volje ne bo tega preprečilo, pomagali bodo samo pravi ukrepi. Kljub gnitju rastlin pa se ne splača prehitro obupati, saj je smrt naravna reč, ki čaka tudi nas, pa zaradi tega ne naredimo konec veselju do življenja.

Uvodne besede
Kratka navodila
Dobra volja
Osnovna pravila
Prilagajanje okolja
Možnost prilagoditve
Uporaba kaktusov
Opis rastlin
Substrati
Presajanje
Setev
Koledar
Rastlinjak
Prezimovanje
Glivice
Škodljivci
Poškodbe
Pleveli
Rdeči pajek
 
Substrati
Setev
Prezimovanje
Cepljenje
Razni članki
Vrtnarija
Slike kaktusov
Kaktusi v naravi
Digitalna fotografija
Slikarska galerija
Zbiralci kaktusov