Menu
 

Prilagajanje okolja

Težavne vrste so tiste, ki slabo prenašajo razmere, drugačne od naravnih.

V kulturi se da gojiti skoraj vsako raslino iz kateregakoli konca sveta, če se ji omogoči življenje v okolju, podobnem tistemu, ki ga ima v naravi. Naslov tega poglavja torej ni zgrešen. Rastline ne moremo privaditi na naše okolje, ampak prilagajamo okoliščine njihovim zahtevam. Za uspešno vzgojo zahtevnih rastlin je torej poznavanje naravnih pogojev nujno. Praksa pokaže, da lahko način gojenja za enostavne vrste posplošimo, pri zahtevnih vrstah pa se moramo lotiti vsake posebej.

V istem prostoru gojimo zahtevne rastline ločeno od nezahtevnih.

Nezahtevne vrste imajo dobro lastnost, da prenašajo različne, tudi manj ugodne okoliščine. Če časovno pogledamo nazaj, je bil najpogostejši kaktus na okenskih policah v naših krajih Echinopsis tubiflora, ki je bil edini sposoben preživeti vse mogoče in nemogoče neumnosti lastnikov. Danes vemo, da je mogoče z malo več pozornosti na okenski polici ali na balkonu vzgajati dosti bolj zahtevne rastline. Marsikateri izkušen gojitelj ima na razpolago le balkon ali toplo gredo, vendar si lahko privošči marsikatero zahtevno rastlino, ki jo obvlada s pomočjo znanja. skrbnosti in natančnosti.

 

Pomanjkanje slednjega se namreč hitro maščuje s prepoznim odkritjem poškodb, bolezni ali škodljivcev. Tako kot pri drugih stvareh velja tudi pri gojenju rastlin pravilo, da je bolje preprečevati kot zdraviti. Poškodovane ali obolele rastline sicer lahko ozdravimo, vendar ostanejo posledice oblenj in napadov vidne.

Za začetek si privoščimo nezahtevne rastline

Poleg omenjenega E. tubiflora in njegovih najožjih sorodnikov obstaja še precej nezahtevnih rastlin, ki so za začetnike vsekakor bolj priporočljive kot ozko specializirane zahtevne vrste. Nezahtevne vrste prenašajo skoraj vsako okolje in ne potrebujejo nekega posebnega režima vzgoje. Sem sodi precej vrst kaktusov iz Rodov Gymnocalycium, Mammillaria, Lobivia in podobnih, med sočnicami pa je nekaj takih, ki z malo nesreče v kratkem postanejo pravi plevel.

S čim začeti?

Popularnost nekaterih bolj zahtevnih in redkih vrst pa pogosto spodbudi začetnike, da segajo ravno po teh rastlinah, kar najpogosteje privede do razočaranja, saj večina takih rastlin hitro odmre. Najbolj iskane so rastline iz rodov Ariocarpus, Turbinicarpus in Lophophora, v zadnjem času pa tudi Copiapoa, Blossfeldia in redke vrste Euphorbia. Lahko rečem, da je marsikatera izmer teh rastlin prav nezahtevna, vendar potrebuje posebno klimo, substrat ali režim vzgoje. Večino teh rastlin uniči lenoba, vsaj v mojem primeru je tako. Blossfeldia, na primer, ne prenašajo vročega sonca in vročine, vendar jim zagotovim dobro senco šele takrat, ko jih že polovico vzame vrag.

Uvodne besede
Kratka navodila
Dobra volja
Osnovna pravila
Prilagajanje okolja
Možnost prilagoditve
Uporaba kaktusov
Opis rastlin
Substrati
Presajanje
Setev
Koledar
Rastlinjak
Prezimovanje
Glivice
Škodljivci
Poškodbe
Pleveli
Rdeči pajek
 
Substrati
Setev
Prezimovanje
Cepljenje
Razni članki
Vrtnarija
Slike kaktusov
Kaktusi v naravi
Digitalna fotografija
Slikarska galerija
Zbiralci kaktusov