Menu
 

Tla v rastlinjaku

Tlak v rastlinjaku je običajno zadnja stvar, s katero se lastnik ukvarja, zato so tla tudi slika njegovih osebnih kriterijev in zahtev. S tem seveda ne smemo misliti, da tla v rastlinjaku kažejo lastnikovo skrb, ampak nivo poenostavljanja. Zelo natančen lastnik rastlinjaka hoče imeti tla vsaj betonska, marsikdo pa si omisli celo keramične ploščice. Peščeni tlakiBolj enostavne rešitve so tlakovci ali pesek, gola tla pa kaažejo običajno na to, da želi z golimi tlemi lastnik povečevati vlago v rastlinjaku, kar se tudi zgodi.

Peščena tla so prijetna za hojo in so videti naravna, vendar povzročajo kar nekaj težav. Prva težava je vlaga, ki nastaja zaradi odprtih tal in ta vlaga povzroči pozimi ogromno težav. Poleg tega se v peščenih tleh pojavijo živali in plevel, slednji pa ja lahko prava nadlega, saj s pletjem teh rastlin izvlečemo na plano tudi zemljo. Pogosto se plevela ne da izkoreniniti, zBetonski tlaki v rastlinjakuato marsikdo tla zabetonira ravno zaradi tega.

Betonska tla rešijo marsikateri problem. Taka tla ne povzročajo dodatne vlage in se dajo zlahka očistiti. Možno jih je pomesti in oprati z vodo, vendar izvedba betonskih tlakov podraži zadevo. Pojavi se še težava z dovoljenjei za gradnjo, saj betonski tlaki zahtevajo gradbeno dovoljenje, kar pa za manjši rastlinjak ne pride v poštev.
 

Betoniranje tlakovCenena in hitra rešitev tlakov so navadne prane plošče za tlakovanje, ki jih položimo po hodnikih. Celo površino rastlinjaka najprej posujemo s plastjo peska, nato pa med mizami položimo plošče. Problemov s plevelom in vlago se na ta način ne bomo rešili, bomo pa iz rastlinjaka odšli s čistimi čevlji in dobrim občutkom o čistoči tal.

Prane plošče marsikdo doma izdela sam. V enem od svojih rastlinjakov sem se tudi jaz lotil tega. Prane plošče med izdelavoTlake sem izdelal v enem dnevu in to tako da sem tla najprej posul s peskom, tega poravnal in nalil beton v prekate, izdelane iz navadnega stiropora. Stiropor sem namenoma uporabil namesto lesa zato, da mi kasneje ni bilo treba tega odstranjevati. Sploh pa vsega ne bi mogel odstraniti, Tla iz pranih ploščzato se je stiropor pokazal kot dobra rešitev, le da je bilo delo bolj zamudno.

Čez dan ali dva, ko se beton malo strdi, se plošče opere z vodo in sirkovo krtačo. Dela je kar precej in če vam dodatek k financam s takim delom na črno ni všeč, je plošče bolje kupiti, saj niti niso tako drage.

 

Uvodne besede
Kratka navodila
Dobra volja
Osnovna pravila
Prilagajanje okolja
Možnost prilagoditve
Uporaba kaktusov
Opis rastlin
Substrati
Presajanje
Setev
Koledar
Rastlinjak
Prezimovanje
Glivice
Škodljivci
Poškodbe
Pleveli
Rdeči pajek
 
Substrati
Setev
Prezimovanje
Cepljenje
Razni članki
Vrtnarija
Slike kaktusov
Kaktusi v naravi
Digitalna fotografija
Slikarska galerija
Zbiralci kaktusov