Menu

Pomanjkljivosti samogradnega rastlinjaka

Pomanjkljivosti rastlinjaka - sencaNizka cena sicer opravičuje domačo gradnjo, vendar ima samogradni rastlinjak razne pomankljivosti. Če se odločimo za leseno izvedbo strešne onstrukcije, bo prva slaba stran precejšnja senca v jutranjem in popoldanskem času, pač odvisno od lege rastlinjaka in smeri tramov. Ravno zaradi tega vzroka je konstrukcijo dobro pobarvati z belo barvo, ki odbije precej prestrežene svetlobe v rastlinjak.

Pomanjkljivosti rastlinjaka - kondenzKondenz je težava v vsakem rastlinjaku. Nastane zaradi razlike temperature med zunanjo in notranjo stranjo polikarbonatne kritine. Na žalost dobre rešitve za kondenz ni, saj ta nastaja tudi v skrajno suhih rastlinjakih. V lesenem rastlinjaku bo ta kondenz povzročal trohnenje lesa, povzroči pa tudi plesnenje in gnitje rastlin, na katere kaplja iz nosilcev. Rešitve so različne, od prestrezanja s kanali, brisanja s krpami in ostresanja, vendar je najboljša rešitev prezračevanje z dovolj močnim ventilatorjem.

Ta naj bo obešen na strešno konstrukcijo in naj bo usmerjen tako, da ne bo povzročal stalnega pihanja in ohlajevanja rastlin. Najboljša rešitev sta dva ventilatorja, postavljena tako, da ustvarjata kroženje zraka, vklapljata pa se s stikalno uro le za nekaj minut na pol ure.

 

 

 

Lesena kontrukcija ima nekaj prednosti. Montaža česarkoli je na les bolj enostavna kot v kovino in pušča manj posledic pri demontaži. Les je sorezmerno dober izolator, zato se prostor ne ohlaja čez vijake kot v primeru kovinskega rastlinjaka. Trajnost lesa ni vprašljiva razen v pPomanjkljivosti rastlinjaka - smolarimeru, da se nikakor ne morete rešiti obilnega kondenza, ki povzroči prezgodnje propadanje in lom na spojih. Tudi pocinkani vijaki v notranjosti zdržijo precej dolgo in zamenjava ni potrebna. Težava se pojavi s smolo, če se uporabi borov les, ki se smoli leta in leta, smola pa kar dobro poškoduje kaktuse, ker povzroči ožig povrhnjice.

Pomanjkljivosti rastlinjaka - nosilnost konstrukcijeSneg dobre konstrukcije ne bo podrl. Porušitve rastlinjakov niso redke, saj sem v zadnjih letih videl nekaj porušenih rastlinjakov zaradi snega. Zlomi konstrukcije so bile povečini posledica nepravilne gradnje ali prešibke jeklene izvedbe, ker se pogosto konstrukcije rastlinjakov ne izračunavajo z varnostnimi standardi. Pri računanju se običajno vzame težo snega, ne pa tudi morebitnih dodatnih sunkov vetra, ki na veliko površino kritine delujejo rušilno. Ko pride do zloma na enem mestu, se cela konstrukcija zvija in lomi popolnoma drugače kot les. Ravno zato je lesena izvedba konstrukcijsko bolj varna, poleg tega pa estetsko deluje popolnoma drugače.

Uvodne besede
Kratka navodila
Dobra volja
Osnovna pravila
Prilagajanje okolja
Možnost prilagoditve
Uporaba kaktusov
Opis rastlin
Substrati
Presajanje
Setev
Koledar
Rastlinjak
Prezimovanje
Glivice
Škodljivci
Poškodbe
Pleveli
Rdeči pajek
 
Substrati
Setev
Prezimovanje
Cepljenje
Razni članki
Vrtnarija
Slike kaktusov
Kaktusi v naravi
Digitalna fotografija
Slikarska galerija
Zbiralci kaktusov