Menu

Ogrevana miza

Ogrevanje rastlinjaka je tema nekega drugega članka, v tem prispevku pa se bomo ukvarjali z ogrevanjem rastlin od tal navzgor. Ogrevanje mize, na kateri so zloženi lončki z rastlinami, je dokaj enostavna rešitev, tak način pa se najpogosteje uporabi za ogrevanje sejancev in vrst, ki zahtevajo višjo temperaturo prezimovanja. Take zahtevne rastline so sočnice iz Madagaskarja, Ogrevanje z gumijastimi cevmiYemna, Somalije in Kenije, našla pa bi se še kakšna primorska vrsta, ki v hladnem prezimovališču ne uspeva dobro ali pa celo odmre.

Tehničnih izvedb je več, pri večini pa se najprej pojavi vprašanje, kako bo talno ogrevanje vplivalo na zdravje rastlin. V praksi se pokaže, da običajne variante ogrevanja ne poškodujejo rastlin ali njihovih korenin. Prednost takega ogrevanja je v tem, da v primeru hudega mraza rastline ostanejo ogrete tudi če se sam prostor shladi.

Talno ogrevanje rastlinjakaEna od takih rešitev je prikazana na prvi sliki. V korito iz stiropora so položene ogrevalne cevi, ki so priklopljene direktno na toplovodno ogrevanje. Cevi so vdelane v stiropor in pokrite z debelo plastjo peska, tako da se temperatura na površini peska dvigne le do 30 stopinj celzija. Miza je namenjena ogrevanju sejancev.

Ogrevanje večje površine je cenejše, če namesto drage gumijaste armirane cevi za plin uporabimo polietilenske cevi za talno ogrevanje (slika levo).

 

Peščeno korito v rastlinjakuNekatere izvedbe ogrevanih miz imajo ogrevalne cevi napeljane pod nosilno ploščo mize, vendar nastane problem, če je taka miza pomična, kako speljati cevi. Poleg tega je dobro preprečiti ohlajanje cevi v zrak, ker potem rastlina prejemajo manjšino toplote.

V enem od svojih rastlinjakov sem uporabil talno ogrevanje in položil ogrevalne cevi kar v dvignjeno korito. Korito za rastline iz polivinilaTega sem izdelal iz kamenja, v sredini pa sem pustil ilovnato zemljo. Zgornji rob kamenja sem utrdil s tanko plastjo betona, v korito pa sem položil ogrevalne cevi. Ker je talna temperatura zemlje v globini okoli devet stopinj, se za izgube v tla nisem sekiral.

Na cevi sem nasul peska in ga poravnal z desko. Na ravno površino sem namesto dragih pladnjev položil navaden polivinil z UV zaščitnim faktorjem in lahko rečem, da dobro služi že skoraj deset let. V rob sem vložil narezane kose stiropora, Kaktusi na ogrevani mizitako da je nastalo nizko korito, ki drži tudi vodo. V to sem nasul še tanko plast peska in nanj naložil rastline.

Tak način ogrevanja zdrži brez težav do zunanje temperature minus sedemnajst stopinj, če pa se pripravlja hujši mraz, na mešalnem ventilu malce dvignem temperaturo.

Uvodne besede
Kratka navodila
Dobra volja
Osnovna pravila
Prilagajanje okolja
Možnost prilagoditve
Uporaba kaktusov
Opis rastlin
Substrati
Presajanje
Setev
Koledar
Rastlinjak
Prezimovanje
Glivice
Škodljivci
Poškodbe
Pleveli
Rdeči pajek
 
Substrati
Setev
Prezimovanje
Cepljenje
Razni članki
Vrtnarija
Slike kaktusov
Kaktusi v naravi
Digitalna fotografija
Slikarska galerija
Zbiralci kaktusov