1
Menu
2

Obiskovalci rastlinjakov

Rastlinjakov čistilecPoleg običajnih obiskovalcev rastlinjaka - ljubiteljev rastlin, se sami od sebe sčasoma pojavijo razni ljubi ali neljubi prišleki, ki med rastlinami iščejo hrano, lahko pa tja zaidejo popolnoma po naključju. Prva žival, ki se pogosto pojavi v raslinjaku in ji klima v njem prija, je pozidna kuščarica, ki ji običajno napačno rečemo kar martinček. Marsikomu, sploh ženskam, vzbudi pogled na plazilce negativne reakcije, vendar je kuščarica v rastlinjaku zaželen gost, ki z iskanjem hrane počisti vso golazen. Ne povzroča hrupa, ne dela škode in ne žre rastlin, od raznih živalic pa se ne loti le mravlje. Boji se le ljudi, mačkov in smokulje, slednje pa so ponavadi tudi njihove največje sovražnice. Maček jih hitro pospravi, zato je skrb za skrivališča teh malih živalic dobrodošla. Na žalost jih uniči vsakokratno uničevanje zajedalcev z insekticidi, polovijo pa jih tudi mamilarije s kavljastimi bodicami. V rastlinjaku, kjer je dosti kuščaric, ni muh.

ŠkorpijonŠkorpijoni so v naših krajih redkost in se tudi v rastlinjakih ne pojavljajo, čeprav je vroča klima pregovorno raj za te živali. Naši škorpijoni ne živijo v takem okolju, zato je bojazen, da se bodo zaredili v rastlinjaku, odveč. Tudi tega črnuha sem zalotil zunaj.

 

Obiskovalci rastlinjakov - čmrljiČmrlji so redni obiskovalci rastlinjakov in marsikateri med njimi v vročini najde svoj konec. Privabi jih cvetje kaktusov in v zbirkah, ki so namenjene pridelavi semen, povzroči precej škode z nezaželenim križanjem vrst. Pogosto jih najdemo na cvetovih gimnokalicijev in telokaktusov.

Poleg čmrljev se bodo v rastlinjaku pojavile razne mušice, ose, čebele in druga golazen. Obiskovalci rastlinjakov - hroščiGosenice in stenice bodo priše delat škodo in ne bo redkost, če bo cela vrsta rastlin požrta le od ene same živali.

Hrošči večinoma ne povzročajo škode, pogosto pa zaidejo v rastlinjak čisto po naključju. Običajno vzamejo konec zaradi vročine, marsikaterega pa nevede pohodimo.

Osji pajek ne gre v zaprt prostor, se pa pojavi na prostem in je zanimiva popestritev okolja. Pajki so sicer v rastlinjaku pogosti, vendar se na rastlinah najpogosteje Osji pajeknajdejo skakači in manjši pajki, ki lovijo mušice in drugo golazen. Upanje, da jedo tudi volnate uši, je zaman. Vsekakor so v rastlinjaku koristni. Večji pajki hitro postanejo hrana kuščaricam, zato jih med rastlinami ne najdemo.

Uvodne besede
Kratka navodila
Dobra volja
Osnovna pravila
Prilagajanje okolja
Možnost prilagoditve
Uporaba kaktusov
Opis rastlin
Substrati
Presajanje
Setev
Koledar
Rastlinjak
Prezimovanje
Glivice
Škodljivci
Poškodbe
Pleveli
Rdeči pajek
 
Substrati
Setev
Prezimovanje
Cepljenje
Razni članki
Vrtnarija
Slike kaktusov
Kaktusi v naravi
Digitalna fotografija
Slikarska galerija
Zbiralci kaktusov