1
Menu
2

Rastlinjak

Rastlinjak z močno jekleno konstrukcijoSamogradnja ali nabava rastlinjaka

Odločitev o tem vprašanju bo odvisna od debeline vaše denarnice in spretnosti pri delu. Če je denarja dovolj, potem je morda bolje, da naročite že izdelan rastlinjak z vsemi pripomočki in avtomatiko, kot pa da se odločite za samogradnjo. Dober rastlinjak ima dobro zračenje, avtomatsko senčenje, sistem z zalivanje, ogrevanje s sporočanjem napak in po možnosti pomične mize z možnostjo namakanja.

Pri naročanju bodite previdni na detajle. Dogovorite se za ponudbo, v kateri so vpisani vsi ključni elementi rastlinjaka, da ne pride kasneje do sporov. Naj vas ponudnik ne prepriča, da je 6 mm polikarbonatna plošča dovolj debela. Ne pozabite, da smo v sloveniji, kjer je pozimi kar hud mraz.

Pocinkana konstrukcija je zelo dobra in je ne uniči korozija prav kmalu, poleg tega pa je vzdrževanje cenejše, kot barvana jeklena konstrukcija.Vendar pozor - taki rastlinjaki se uporabljajo za vzgojo sezonskega cvetja,Steklenikin če se kakšen podre, še ni hude tragedije. Če pa imate v takem rastlinjaku kaktuse, ki naj bi v takem rastlinjaku zdržali deset ali dvajset let, pa ste lahko v težavah. Že kar nekaj rastlinjakov padlo pod snegom, zato mora biti konstrukcija močnejša kot je standardna.

 

Napihljiva PVC kritina omogoči zelo dobro toplotno izolacijo, slabost pa je slabo tesnenje med streho in stenami. Tak polivinilni balon je zelo močan in je dobra rešitev za pokritje. Poleg tega je cenejši kot polikarbonatne plošče in pri morebitni toči zdrži zelo močne udarce ledenih krogel. Po morebitni toči preluknjana folija je problematična le zato, ker toča prebije le zgornjo plast in iz strehe rastlinjaka ob naslednjem dežju nastane bazen z vodo. Vendar si dragocene zbirke kaktusov ne bi upal pustiti pod navadno polivinilno streho.

Avtomatika, zračenje in senčenje rastlinjaka

Rastlinjak je naprava, ki izdeluje klimo. Kaktusi potrebujejo ustrezno klimo, ki pomeni dobro zračenje, senčenje in pozimi ceneno in varno ogrevanje. Zračenje omogočijo lopute. Majhen rastlinjak ima lahko male lopute do 1 m2 z avtomatskimi mehanskimi odpiralci na vosek, velike lupute pa so običajno strešne s servo motorjem za odpiranje. najboljši način zračenja je kombinacija stranskih in srešne lopute, ki omogočajo dober pretok in odvajanje vročega zraka poleti.

Senčenje je v primeru, ko manjka denarja, enostavno - s senčilno mrežo, ki jo namestimo na streho rastlinjaka.Še bolje je, če imamo distančnike in jo namestimo pol metra nad streho rastlinjaka,ker v tem primeru prepreči tudi poškodbe strehe. Tisoči kaktusov na balkonski policiAvtomatsko senčenje s senčili je drago, vendar lahko pri dobri izvedbi pozimi služi tudi kot toplotna izolacija.

Avtomatika pomeni določeno varnost in prihranek pri delu, je pa sorazmerno draga. V vsakem primeru potrebujemo vsaj osnovne rešitve avtomatike pri ogrevanju.

Uvodne besede
Kratka navodila
Dobra volja
Osnovna pravila
Prilagajanje okolja
Možnost prilagoditve
Uporaba kaktusov
Opis rastlin
Substrati
Presajanje
Setev
Koledar
Rastlinjak
Prezimovanje
Glivice
Škodljivci
Poškodbe
Pleveli
Rdeči pajek
 
Substrati
Setev
Prezimovanje
Cepljenje
Razni članki
Vrtnarija
Slike kaktusov
Kaktusi v naravi
Digitalna fotografija
Slikarska galerija
Zbiralci kaktusov