Menu
 

Uporaba kaktusov-Ariocarpus

Tako kot druge rastline se tudi kaktusi in druge sočnice uporabljajo v ljudski medicini in magiji, sploh tiste, ki vsebujejo psihoaktivne snovi. Ker je med kaktusi kar precej takih, ki vsebujejo alkaloide in razne toksine, ni nič čudnega, da so ti pogosto uporabljeni tudi v religiozne namene, najbolj znan primer pa je vsekakor Lohophora williamsi, ki že od nekdaj s svojo mistiko buri belokožne duhove.

Poleg L. williamsii, ki je znan predvsem kot peyotl, je na seznamu božanskih rastlin večina vrst iz rodu Arocarpus. Vse vrste Ariocarpus so v mehiki med domorodci znane pod imenom Chaute, kar pomeni v domačem jeziku lepilo. To ime prihaja od lepljivega soka, ki ga te rastline vsebujejo in so ga Indijanci na tem območju kot lepilo tudi uporabljali. Sunami je domače ime za A. fissuratus, ljudje iz plemena Tarahumara pa so verjeli, da ima močnejše magične učinke kot Waname (L. williamsii) in so ga pripravljali kot zelo omamno pijačo. Tarahumare so verjeli celo v to, da Sunami varuje pred tatovi. Ariocarpus kotschoubeyanus, ki je bil znan pod imenom Pezuna de Venado oziroma Pato de Venado, so uporabljali kot zdravilo proti bolečinam, proti posledicam udarcev in zmečkanin, zdravilo pa so pripravljali z namakanjem v alkohol.

Ariocarpus agavoides je bil znan domačinom okoli Tule kot Magueyitio in je bil občasno uporabljen kot sladki sirup Dulce. Sok v korenini te rastline ima namreč sladkast okus.

 

Pri Vičoli indijancih sta imela Ariocarpus retusus in A. fissuratus, nepravi peyotl, posebno mesto. Verjeli so, da ima Tsuwiri magično moč. Uživanje Tsuwirija naj bi povzročilo norost ali celo smrt, če je bil ta zaužit brez vračevega nadzora. Uživali naj bi ga namesto peyotla nečisti, krvoskrunitelji in tisti, ki niso imeli dovolj učenja pri vraču.Ariocarpus retusus

V medicini naj bi se uporabljala tudi A. bravoanus in A. scapirostris, vendar natanačnejših podatkov o tem nimam.

Uvodne besede
Kratka navodila
Dobra volja
Osnovna pravila
Prilagajanje okolja
Možnost prilagoditve
Uporaba kaktusov
Opis rastlin
Substrati
Presajanje
Setev
Koledar
Rastlinjak
Prezimovanje
Glivice
Škodljivci
Poškodbe
Pleveli
Rdeči pajek
 
Substrati
Setev
Prezimovanje
Cepljenje
Razni članki
Vrtnarija
Slike kaktusov
Kaktusi v naravi
Digitalna fotografija
Slikarska galerija
Zbiralci kaktusov