1
Menu
2

Substrati za sajenje kaktusov

Substrati za sajenje rastlinKaktusi rastejo pod vročim soncem v področjih s pičlimi padavinami in potrebujejo zelo peščeno prst, sicer korenine v mokri zemlji hitro zgnijejo. Izbira substrata je odvisna od načina vzgoje, vrste rastline, namena in klimatskih pogojev.

Prst za kaktuse mora biti prepustna in zračna, zato mora biti v njej vsaj tretjina peska. Za pripravo substratov se lahko uporabijo razni peski, ilovice, humusi in druge snovi. Najboljša je vsekakor lava, nasjsibodi siva ali rdeča.

Najboljša mešanica

Da ne motovilimo s podrobnostmi; najboljšega substrata preprosto ni. Kaktusi v naravi rastejo v samem pesku, zato je substrat nemogoče prilagoditi naravnim pogojem. Vendar si moramo nekaj izmisliti, zato bo najboljša izbira za gojenje mešanica substrata za kaktuse je polovica lave, tretjina ilovice, ostanek pa izbiramo med bogatim humusom za bolj nezahtevne kaktuse in higromulom ali kakšnim drugim bolj nevtralnim polnilom.

Ilovica

se običajno nabere kar na vrtu. Vrtne ilovice so zaradi apnenca in obilnega gnojenja običajno alkalne, zato jim moramo primešavati kisle humuse. Travniške ilovica je bolj kisla in je za manjše količine kaktusov podobno kot za okenske rože najbolj primerna krtinka. Za setve uporabljam izključno ilovnato mrtvico, ki jo naberem pod rušo ob globokih gozdnih kolovozih. Taka ilovica je okrasto rumena, zelo drobnozrnata in brez primesi, ki bi bile dovzetne za plesnenje.

 

Substrati za sajenje kaktusovHumus in šota

Glede gozdnega humusa sicer velja mnenje, da je najboljši humus iz bukovega gozda, vendar nisem pri uporabi bukovega, hrastovega, smrekovega, borovega in celo kostanjevega humusa opazil kakšnih razlik. Le ostanki iglic v smrekovem humusu pogosto pri setvi plesnijo, zato humus na splošno za setve ni najbolj primeren. Tudi kislost je bila pri vseh humusih zelo podobna - od 2.9pH do 3,2pH. Za manjše količine kaktusov sem humus presejal na situ 20 mm že kar v gozdu. 

Šota je v prodaji v balah in vrečah po 50 ali 80 litrov. Najboljša je surova šota, saj v substratu ohranja kislost, po drugi strani pa je dobro, da je že obdelana z glino, ki ji poveča vpojnost. Nevtralizirane šote so torej manj primerne in se jim raje izognem. Če se že odločim za nakup humusnega substrata, potem raje nabavim z gnojili in bentonitom obogateni humus.

Drugi materiali

Kompost je dobro gnojilo in če je dobro predelan, se lahko uporabi za kaktuse celo kot nadomestilo ilovice. Kaktusi rastejo v kompostni zemlji zelo bujno.

Kurji gnoj je najcenejše gnojilo, ki deluje hitro in zelo dobro. Kaktusi, pognojeni s kurjaki, ne gnijejo. Sveže gnojena prst po zalivanju pušča madeže, zato pri zalivanju kaktusov na okenskih policah in terasah previdnost ni odveč!

Humovit je organsko humusno gnojilo, ki zelo dobro deluje v zmeseh do enopetinskega deleža.

Perlit je nadomestek peska. Osebno ga ne maram, ker plava na vodi in se pri zalivanju dvigne na površino.

Uvodne besede
Kratka navodila
Dobra volja
Osnovna pravila
Prilagajanje okolja
Možnost prilagoditve
Uporaba kaktusov
Opis rastlin
Substrati
Presajanje
Setev
Koledar
Rastlinjak
Prezimovanje
Glivice
Škodljivci
Poškodbe
Pleveli
Rdeči pajek
 
Substrati
Setev
Prezimovanje
Cepljenje
Razni članki
Vrtnarija
Slike kaktusov
Kaktusi v naravi
Digitalna fotografija
Slikarska galerija
Zbiralci kaktusov