Menu
 

Presajanje kaktusov

Presajanje kaktusov

Kaktuse presajam običajno s pomočjo dobre presajevalke. Če ne vplivam nanjo s svojimi metodami, postane sčasoma iz dobre presajevalke najboljša presajevalka. Poleg tega, da presadi večino kaktusov in ji zaupam celo presajanje zbirke, pogosto prinese tudi kakšno dobro idejo in popestri delo s svojimi izkošnjami.

Presajanje kaktusov je na videz zoprno delo in če ne uporabite pri tem dobrih metod, lahko to tudi postane. Kaktusi imajo namreč bodice, ki ne samo da bodejo, so tudi okras rastline in želimo, da to tudi ostanejo.

Okrogle kaktuse do premera petih centimePikiranje rastlintrov se presaja z veliko pinceto, za večje pa je potrebno boljše orodje. Manjši kaktusi se iztrgajo s pinceto iz substrata in se odložijo na suho in v senco za kakšnih štirinajst dni.

Velike kaktuse izlončimo tako, da na kaktus nabodemo dva kosa debelega stiropora in ga potegnemo iz lonca. Če je ta preveč zaraščen v lonec, je dobro, če pri tem delu sodelujeta dva. Staro prst se otrese, kaktus pa se odloži v senco in se ga pusti nekaj tam tednov.

 

Presajanje kaktusov

Manjše kaktuse najlažje izrujemo s pinceto ali kakšnimi kleščami, vendar bodimo pozorni na to, kako dolge imajo korenine. Če imajo rastline zelo močan koreninski sistem, jih bomo prej pretrgali na koreninskem vratu ali jih nabodli na pinceto kot izpulili. V peščenem substratu so korenine običajno preraščene, vendar se sipek material zlahka otrese iz korenin in ni večjih težav s čiščenjem rastlin. Večji problemi se pojavijo pri humusnem substratu, sploh če imajo rastline dolge korenine. Čiščenje rastlinV takem primeru moramo dolge korenine enostavno odrezati s škarjami.

Pri čiščenju substrata iz korenin bodimo pozorni na prah, ki se zalepi v oči in povzroči vnetja. Čiščenje korenin je najlažje, če je substrat malce vlažen. Moker substrat se ne da očistiti iz korenin, če pa ga pustimo na njih, se korenine poškodujejo, ko rastlino posadimo.

Zasuševanje koreninSubstrat lahko iz manjših rastlin popolnoma odstranimo, pri starih in bolj občutljivih kaktusih pa bodimo previdni. Zelo zahtevnim rastlinam sploh ne očistim korenin ampak jih presadim s starim substratom vred brez zasuševanja korenin.

Očiščene rastline zložim na pladnje tako, da se ne nabadajo med seboj. Take počakajo v senci nekaj tednov, nato pa jih posadim v nov substrat.

Uvodne besede
Kratka navodila
Dobra volja
Osnovna pravila
Prilagajanje okolja
Možnost prilagoditve
Uporaba kaktusov
Opis rastlin
Substrati
Presajanje
Setev
Koledar
Rastlinjak
Prezimovanje
Glivice
Škodljivci
Poškodbe
Pleveli
Rdeči pajek
 
Substrati
Setev
Prezimovanje
Cepljenje
Razni članki
Vrtnarija
Slike kaktusov
Kaktusi v naravi
Digitalna fotografija
Slikarska galerija
Zbiralci kaktusov