Menu
 

Pleveli v rastlinjaku

Poškodbe

Škodljivci

Vse rastline v rastlinjaku so dobrodošle, dokler se kakšna od njih ne razbohoti. Plevel postanejo tiste rastline, ki kakorkoli preživijo enake pogoje kot kaktusi. Ti pleveli so:

Pleveli v rastlinjaku - DaturaDatura sp. Odrastle rastline so čudovita okrasna roža za v vrt, vendar obilno semeni in kali v rastlinjaku kor paradižnik. Na žalost preživi hujše pogoje kot paradižnik... in jo moramo oplet takoj, ko vzkali.

 

Pleveli v rastlinjaku - OxalisOxalis sp. Videti je kot drobna deteljica. Se sicer ne razbohoti, tako da bi bila moteča, vendar lahko postane. Ima močan koreninski sistem, tako da jo lahko uničimo le pri presajanju, to pa ni prav pogosto. Seme je v Pleveli v rastlinjaku - Kalanchoedrobnih strokih, ki se na dotik odprejo, seme pa se raztrese naokoli, tako da je preživetje rastlinic zagotovljeno. Semenjaki so zelo žilavi in prenesejo dolgo sušo, zato je ta plevel lahko precej zoprn.

Krokodilček (Kalanchoe) je zanimiva rastlina, ki odmetava živorodne brstiče iz robov listov. Ne bi bila moteča, če ne bi izčrpavala prsti kaktusom in prehitro porabljala vode.

 

Pleveli v rastlinjaku - Kalanchoe daigremontianaKalanchoe daigremontiana je še hitrejša kot krokodilček, vendar naredi kaktusom senco, ki je nekaj časa prijetna, nato pa jih začne zebsti. Posebno hitro zraste v pladnjih s sejanci, kjer požene korenine čez cel pladenj.

Kalanchoe daigremontiana je zelo fertilna rastlina, zato pomeni dokaj agresiven plevel v zbirki. Če jo pustimo, da se na listih pojavijo brstiči, smo v težavah, saj moramo te očistiti, če padejo med kaktuse. Odrasla rastlina je zelo lepa, zato je vseeno ne izkoreninimo popolnoma.

 

Pleveli v rastlinjaku - OxalisOksalisov je precej vrst. V rastlinjak lahko zanesemo kulturno gomoljasto vrsto, ki v rastlinjaku preživi vsako sušo. Oksalis se nato prenaša z reciklirano prstjo za presajanje. V zemlji ostanejo drobni gomoljčki, ki se hitro razrastejo, listi pa bujno rastejo in delajo obilo sence. Rastline prenesejo dolgotrajno sušo in po zalivanju ponovno poženejo liste. So dober indikator vlage v substratu, ker listi malce ovenejo, ko je le-ta suh. Liste se zlahka iztrga, ker imajo stebla mehko in sočno tkivo v zemlji.

Uvodne besede
Kratka navodila
Dobra volja
Osnovna pravila
Prilagajanje okolja
Možnost prilagoditve
Uporaba kaktusov
Opis rastlin
Substrati
Presajanje
Setev
Koledar
Rastlinjak
Prezimovanje
Glivice
Škodljivci
Poškodbe
Pleveli
Rdeči pajek
 
Substrati
Setev
Prezimovanje
Cepljenje
Razni članki
Vrtnarija
Slike kaktusov
Kaktusi v naravi
Digitalna fotografija
Slikarska galerija
Zbiralci kaktusov