Menu
 

Koledar del

Januar

Januarja se prične dan daljšati in v rastlinjaku cvetijo nekateri kaktusi, na primer Neoporterije, Echinofossulocactusi ali pa kakšne zakasnele Mammillarije. Iz rastlin sem že jeseni odstranil suho cvetje in plodove, zato v tem mesecu razen občasnega kontroliranja temperature ni nobenega dela. Morda je treba rahlo zaliti kakšne sočnice, sejance, Notocactuse in Fraileje. Dobavitelji semen v tem času pošiljajo svoje cenike, zato je januar mesec brskanja po cenikih, knjigah in publikacijah.

Februar

Februar je bil včasih med kaktusarji zapisan kot mesec smrti. Sonce je še vedno zelo nizko, vendar se prične rastlinjak v sončnih dneh ravno toliko ogrevati, da začnejo rasti in seveda tudi gniti prvi kaktusi. Koncem februarja je sonce že tako močno, da lahko kaktuse po nekaj dneh lepega vremena zažge. Po potrebi zalijemo vode potrebne sočnice in orosimo sejance, sicer pa tako kot v januarju tudi v februarju ni v rastlinjaku nobenega dela. Zdaj je tudi zadnji čas za naročanje semena iz tujine, saj nekateri prodajalci zaključijo s prodajo semena v marcu.

Marec

Marca so v rastlinjaku dnevi že tako  topli, da se prebudijo prvi kaktusi in začnejo cveteti. Kljub življenju jih nikakor ne zalijem, saj imajo še precejšnjo zalogo vode za cvetenje in pogosto zgnijejo. Konec marca je včasih že tako toplo, da odstranim izolacijski polivinil iz ogrodja rastlinjaka in postavim nekatere trpežne kaktuse v zavetje na okenske police ali na teraso. Neposrednem mrazu in soncu izpostavljeni kaktusi morajo biti žilavi, zdravi, dobro prehranjeni in dehidrirani. V toplem prostoru prezimovane od vlage napete kaktuse bo sonce takoj spržilo.

 

April

Kaktusi v rastlinjaku kažejo očitne znake rasti, nekateri pa že obilno cvetijo. To nas ne sme premamiti, da bi kaktuse zalili. Vode so potrebne le nekatere sočnice in manjši sejanci. Če je vreme konca aprila lepo, bomo morda kaktuse prvič previdno zalili, sploh tiste, ki že kažejo očitne znake dehidracije. Zelo občutljive mehiške vrste in diskokaktuse pustimo suhe vsaj še en mesec, sicer bodo pokazali bela rebra. Če hočemo pridelati seme, je treba večino kaktusov oploditi. S čopičem se cvetni prah prenese na pestič druge rastline, seveda iste vrste, sicer nastanejo križanci. Še boljši način je prenos celih prašnikov na pestič druge rastline, sploh v primeru, če pelod še ni dozorel.

Tudi v aprilu bo zgnil še marsikateri kaktus, zato je dobro vsak teden prekontrolirati rastline, sploh sejance. Zdaj je tudi čas za prve setve, vendar je bolje počakati na maj, ko se nočna temperatura v rastlinjaku dvigne nad 15°C.

Sredi aprila lahko večino trpežnih kaktusov prestavimo na okenske police in balkone. Mudi se samo tistim, ki prezimijo kaktuse v temi in nimajo rastlinjakov, saj kaktusi na prostem še vsaj mesec dni ne bodo pokazali prave rasti.

Maj

Večina kaktusov v maju obilno cveti. Kaktuse zalijemo dvakrat v mesecu, občutljive manj, pijance bolj. Katera vrsta potrebuje več vode in katera manj, pokažejo izkušnje. Načeloma velja, da lahko bujno rastoče sočnice, notokaktuse, fraileje, melonarje in podobne zalivamo bolj izdatno in pogosto, mehiške, čilske in druge zelo občutljive vrste pa manj.

Uvodne besede
Kratka navodila
Dobra volja
Osnovna pravila
Prilagajanje okolja
Možnost prilagoditve
Uporaba kaktusov
Opis rastlin
Substrati
Presajanje
Setev
Koledar
Rastlinjak
Prezimovanje
Glivice
Škodljivci
Poškodbe
Pleveli
Rdeči pajek
 
Substrati
Setev
Prezimovanje
Cepljenje
Razni članki
Vrtnarija
Slike kaktusov
Kaktusi v naravi
Digitalna fotografija
Slikarska galerija
Zbiralci kaktusov