Menu
 

Poškodbe

Škodljivci

Pleveli

Vegetativne poškodbe so sončne opekline nastanejo večinoma spomladi, ko nas že v februarju preseneti kakšen teden lepega vremena z močnim soncem. Rastline ožge v nekaj urah, posledice pa so obledela povrhnjica kot na primer primer ožganega Echinocactus grusonii na desni strani. Takih belkastih srag na rebrih ne smemo zamenjati s pomrznitvijo, ki kaže podobne posledice.

Gniloba na GymnocalyciumV hujših primerih pa povrhnjica odmre in prekrije sočno sredico rastline s trdo skorjo. Skorja se z leti odlušči, v vlažnem vremenu pa postane dobro gojišče za glivice, zato moramo ožgane rastline gojiti bolj pazljivo.

Napredovanje gnilobe po žilnem sistemuPremočna osvetlitev in izsuševanje povzročita čez poletje počasno propadanje rastline, ki se najprej pokaže kot klorotična porumenitev reber, sčasoma pa rastlina shira.

 

Fusarium med sejanciOpekline od vode in omrzline nastanejo v pozni jeseni in pozimi. Gymnocalycium na desni sliki je v pozni jeseni ujel mraz v zelo vlažnem vremenu. Pomanjkanje svetlobe doda svoje, tako da kakšen primerek celo popolnoma porjavi in odmre. Posebno občutljive na vlažen hlad v jeseni so Submatucana.

 

Zasuševanje koreninV rastlinjaku iz lesa iglavcev nastanejo lahko opekline od smole. Te poškodbe enostavno - preprečimo, da nastanejo. S pravočasnim senčenjem in zračenjem, omrzline pa z ustrezno zaščito. Običajno se manjše poškodbe zarastejo.

 

 

Razne poškodbe rastlin lahko povzročijo padci, toča, polži, gosenice in drugi škodljivci, največ škode pa v rastlinjaku od nepovabljenih obiskovalcev zagotovo povzroči maček.

Uvodne besede
Kratka navodila
Dobra volja
Osnovna pravila
Prilagajanje okolja
Možnost prilagoditve
Uporaba kaktusov
Opis rastlin
Substrati
Presajanje
Setev
Koledar
Rastlinjak
Prezimovanje
Glivice
Škodljivci
Poškodbe
Pleveli
Rdeči pajek
 
Substrati
Setev
Prezimovanje
Cepljenje
Razni članki
Vrtnarija
Slike kaktusov
Kaktusi v naravi
Digitalna fotografija
Slikarska galerija
Zbiralci kaktusov