Menu
 

Bolezni

Škodljivci

Pleveli

Kaktusi in druge sočnice v naravi, še bolj pa v kulturi napadajo bolezni in škodljivci. Kaktusarji se najbolj bojimo gnilobe, ki lahko v kratkem času uniči lepe primerke ali pa kar cel kos zbirke. Opisano je sicer nekaj deset povzročiteljev bolezni, vendar se v večini primerov pojavlja le pojav fuzarijske gnilobe, zelo redko pa se pojavi pepelasta plesen (botritis) ali kakšna druga glivica.

Na sliki levo je lep primerek Ariocarpus retusus, ki je že popolnoma gnil, nepoškodovani so videti le še vršički rastline.

Zelo pogoste so vegetativne poškodbe tkiv, ki se pojavijo zaradi neustrezne oskrbe, nakar oslabljene rastline zlahka napadejo patogene glive. Najpogostejša obolenja kaktusov in sočnic so gnilobe, ki jih povzročajo glivice iz rodu Fusarium.

Gniloba na GymnocalyciumKako je videti gnil kaktus, se lepo vidi iz dveh enakih primerkov Gymnocalycium, od katerih je levi že popolnoma zgnil. Rjavkasta ali steklasta površina je znak, da je rastlina že propadla.

 

 

Napredovanje gnilobe po žilnem sistemu

Če je vrh rastline še videti zdrav, lahko gnili del rastline odrežemo. Gniloba potuje najhitreje po žilah, zato na teh vidimo, kako visoko je rastlina okužena. Pogosto ni več pomoči, čeprav je navzven videti zgornji del še vredu.

Fusarium se še pogosteje pojavi med sejanci kot bela vlakna. Pomaga le ustrezna vzgoja in zračenje, zračenje in zračenje. Fusarium med sejanciZalivanje s fungicidi je le dodatno vlaženje, ki gnitja ne prepreči.

Gnitje pogosto povzročijo ostanki cvetov in plodovi, ki pozimi splesnijo, plesen pa prodre v globino. Če gnitje pravočasno opazimo, se da obolelo mesto izrezati...

Zasuševanje korenin

V nekaterih primerih, najpogosteje pri mamilarijah, pozimi splesni osušeno cvetje, ki je ostalo v aksilah. Gnitje ponavadi opazimo šele takrat, ko se začne rastlina nagibati na stran. Fusarium - gnitje temenskega dela rastlinePonavadi je že prepozno za reševanje, lahko pa poskusimo in gnil del rastline izrežemo z ostrim nožem.

Lahko se zgodi, da zgnije le spodnji del rastline in se gniloba nekje ustavi. Fusarium - gnitje bazalnega dela rastlineRastlina v naslednji sezoni požene zračne korenine in se v nekaterih primerih celo zakorenini brez večje škode.

Uvodne besede
Kratka navodila
Dobra volja
Osnovna pravila
Prilagajanje okolja
Možnost prilagoditve
Uporaba kaktusov
Opis rastlin
Substrati
Presajanje
Setev
Koledar
Rastlinjak
Prezimovanje
Glivice
Škodljivci
Poškodbe
Pleveli
Rdeči pajek
 
Substrati
Setev
Prezimovanje
Cepljenje
Razni članki
Vrtnarija
Slike kaktusov
Kaktusi v naravi
Digitalna fotografija
Slikarska galerija
Zbiralci kaktusov