Menu
 

Rdeči pajek

Pozimi se oplojene samice rdečega pajka skrijejo v špranjah ali v rastlinah in počakajo na ugodnejše pogoje za nadaljni razvoj. V času mirovanja dobijo temnejšo rdečkasto barvo, se ne prehranjujejo in ne ležejo jajčec. Ker mirujejo, jih predatorji težje najdejo, zato čez zimo odmrejo tudi zasejani napadalci, ker ostanejo brez hrane. Tephrocactus geometricuTetranychus urticae - rdeči pajek- larvaTakoj, ko se dvigne temperatura na ugodno za razvoj, pričnejo leči jajčeca.

Slika levo: larva, ena od petih razvojnih faz pajka, se je zarila med dlake v areoli kaktusa.

Rdeči pajek sicer ne ubije rastline, jo pa tako poškoduje, da estetsko ni več podobna kaktusu, poleg tega pa poškodbe omogočijo vdor glivicam. Po dezinsekciji rastlinjaka s pesticidom je dober ukrep čiščenje nesnage in redčenje pregosto natrpanih kotov. Rastline se sicer obrastejo, vendar sledovi pajkovega dela nikoli ne izginejo. Rjave zaplate med rebri nas še dolgo Tephrocactus geometricuTetranychus urticae - rdeči pajek- primerjava velikostispominjajo na obisk neprijaznih gostov.

Slika desno: velikost rdečega pajka lahko ocenimo iz slike bodic Frailea asterioides. Bodice so dolge približno milimeter.

Na razvoj rdečega pajka vpliva temperatura in vlaga. Ta vrsta je ljubitelj suhega in vročega okolja, zato so rastlinjaki idealno okolje za razvoj tega parazita. Razvoj pospešuje suho okolje, najmanjša smrtnost pa je pri 25 stopinj Celzija. Višja temperatura pospeši razvoj pajkov iz jajčec tako da se nova generacija pri 35 stopinjah razvije v pičlih šestih dneh. Ker so v naših rastlinjakih poleti temperature ravno nekje tu vmes, lahko računamo vsak trenutek na bliskovite okužbe in hiter propad rastlin.

Tephrocactus geometricuTetranychus urticae - rdeči pajek- jajčecaSlika desno: smrt larv je lahko posledica previsoke temperature, lahko pa so bile na delu tudi predatorske pršice Amblyseus californicus, ki sem jih v zbirko zanesel spomladi.

Infekcije se širijo predvsem s prenašanjem iz rastline na rastlino in s stresanjem živalic na spodaj ležeče rastline. Okužba je torej hitrejša, kolikor bolj se rastline gnetejo v rastlinjaku, marsikatero okužbo pa povzročimo sami z neprevidnim prenašanjem rastlin.

Če so rastline v slabi rasti, je napad še toliko bolj uničujoč. Opažam, da se okužbe sicer pojavljajo marsikje, vendar pride do invazij le v hladnih in senčnih kotih, kjer rastline le vegetirajo. Zdrave, dobro prehranjene rastline v bujni rasti običajno niso ogrožene.

 
Uvodne besede
Kratka navodila
Dobra volja
Osnovna pravila
Prilagajanje okolja
Možnost prilagoditve
Uporaba kaktusov
Opis rastlin
Substrati
Presajanje
Setev
Koledar
Rastlinjak
Prezimovanje
Glivice
Škodljivci
Poškodbe
Pleveli
Rdeči pajek
 
Substrati
Setev
Prezimovanje
Cepljenje
Razni članki
Vrtnarija
Slike kaktusov
Kaktusi v naravi
Digitalna fotografija
Slikarska galerija
Zbiralci kaktusov