Menu
 

Rdeči pajek

Rdeči pajek - Tetranychus urticaeT. urticae spada v družino pajkov (Arachnida), med katerimi je v družini Tetranychidae precej zajedalskih rastlinojedih vrst. Nevaren je predvsem zaradi tega, ker se hrani z različnimi vrstami rastlin in se kljub redni dezinsekciji rastlinjaka lahko razširi v zbirko od zunaj. Razmnožuje se zelo hitro in pri ugodni temperaturi in vlagi se generacija pajkov zamenja v dobrih desetih dneh. Določevanje vrste je nujno le v primeru, da nameravamo uporabiti biološke metode. V naših krajih napada kaktuse tudi nepravi rdeči pajek Brevipalpus russulus, od katerega se T. urticae loči predvsem po dveh rdečih pegah na sprednji strani telesa. Za B. russulus namreč biološka kontrola ni poznana.

T. urticae je tako majhna žival, da bo navadna lupa za določevanje premalo. Dobro oko ga bo opazilo kot drobne rdečkaste pikice, ki se na sunek ali prepih začnejo premikati. Prve posledice napada so vidne Rdeči pajek - kolonijanajprej med rebri kaktusa, kjer se pojavijo rjasto rdeče pege.

Slika desno: v tej fazi je zadnji čas za ukrepanje. Če je napad lokalen, bo zadosti navaden piretrin (recimo Biokill), če pa so pajki vsepovsod, bo potrebna dezinsekcija.

Tetranychus urticae

V letu 2005 so se v zbirki pojavili številni napadi rdečega pajka, ki sem ga spomladi skušal zatreti s predatorskimi pajki vrste Phytoseiulus persimilis in Amblyseus californicus. Napadi rdečega pajka so se ponavljali, zato sem moral poseči po pesticidih, da sem obvladal širjenje rdeče golazni. Rdeči pajek je stalna nadlega v naših rastlinjakih, zato bo morda tale članek prišel komu prav.

Najprej naj povem, da rdeči pajek, ki ga spomladi vidimo v velikem številu gomazeti po vrtninah, kamenju in vsepovsod okoli nas, ni tista zverina, ki jo obravnavamo. Nekaj milimetrov dolga živalica je sicer zajedalec, vendar ne povzroča niti stotinko tiste škode, ki jo v enem tednu naredi ena kolonija pravega rdečega pajka. Tetranychus urticae, dvopikčasti rdeči pajek, je namreč le do 0,2 mm velika žival in jo lahko vidimo le z dobrim povečalom.

Za začetek poglejmo, kako sploh opazimo prisotnost rdečega pajka na rastlinah. Rdeči pajek - poškodbe kaktusaMočan napad tega zajedalca povzroči uničenje zgornje plasti povrhnjice in v nekaj tednih je rastlina videti nekaj takega, kot je tale Turbinicarpus hoferi na desni sliki. V tej fazi je ukrepanje prepozno, vendar je potrebna generalna dezinsekcija rastlinjaka.

 
Uvodne besede
Kratka navodila
Dobra volja
Osnovna pravila
Prilagajanje okolja
Možnost prilagoditve
Uporaba kaktusov
Opis rastlin
Substrati
Presajanje
Setev
Koledar
Rastlinjak
Prezimovanje
Glivice
Škodljivci
Poškodbe
Pleveli
Rdeči pajek
 
Substrati
Setev
Prezimovanje
Cepljenje
Razni članki
Vrtnarija
Slike kaktusov
Kaktusi v naravi
Digitalna fotografija
Slikarska galerija
Zbiralci kaktusov