Izdelava spletnih strani

Digitalna fotografija: Uvod - Zakaj digitalno? - Spletne strani

Pred izdelavo spletne strani najprej razmislimo, kdo bo uporabnik te strani in kakšen ekran uporablja.

Izdelava spletnih strani se je pojavila kmalu po začetku formiranja internetnih povezav. Široke možnosti uporabe predstavitev so povzročile bliskovito širjenje mreže povezav in velik napredek v razvoju orodij za oblikovanje strani. Poleg sporočanja teksta se je kmalu pojavila potreba po posredovanju slike, kar je pomenilo zahtevo po čim lažjem in cenejšem izdelovanju elektronske verzije. Ta se je sprva risala z vektorskimi risalniki, skenirala z optičnimi čitalci, digitalna fotografija pa je izdelavo spletnih strani spremenila v rutino, ki je danes dostopna vsem.

Pri prenosu slike se je pojavilo nekaj težav, ki so posledično vplivale na razvoj digitalizacije slike. Prva omejitev je bila velika količina podatkov, ki jih je vsebovala slika. Z ustanovitvijo skupine za razvoj digitalne slike (Joint Photographic Expert Group) se je ta problem rešil. Izdelan je bil format JPG, ki vsebuje stisnjene podatke slike, ki pomenijo dosti manjše količine bitov za enak vizualni učinek.

Digitalna slika danes ne pomeni omejitve pri pretoku elektronskih podatkov in je postala nepogrešljiv del spletnih predstavitev. Na primer, ta predstavitev digitalne fotografije ne presega kapacitete ene zgoščenke, vendar vsebuje preko 1000 strani in več kot 3000 slik.

Vse o izdelavi slik za spletne strani v tečajih digitalne fotografije.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik

www.astrokaktus.com

Copyrights Zvone Rovšek

Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.