Digitalni fotoapatat ali čitalec?

Digitalna fotografija: Uvod - Zakaj digitalno? - Digitalni fotoaparat ali čitalec?

Dober razlog za nakup digitalnega fotoaparata je dejstvo, da je kakovost digitalnega posnetka boljša od skeniranega filma.

Slika orhideje je posneta na Kodakov barvni dia-film. Z optičnim čitalcem posneta slika je neostra in motna. Barvna globina je slaba, sploh v temninah in v svetlih področjih slike.

Preden se je pojavila digitalna fotografija v uporabni obliki, je bil čitalec naprava, ki je sliko iz klasičnega filma pretvorila v elektronsko obliko.

V praksi se je pokazalo, da običajni čitalci niso dovolj zmogljivi in kvalitetni za branje filma. Tega lahko kvalitetno odčitajo le cilindrični skenerji, ki so precej dragi, delajo pa s fotopomnoževalkami. Navadni čitalci so imeli - in še vedno imajo - težave z razločevanjem barv v temnem in svetlem delu filma. Uporabniki elektronske slike smo se zaradi tega dejstva kmalu preusmerili na digitalno fotografijo.

Čitalec filma je torej izbira za fotografe, ki vztrajajo pri klasični fotografiji, imajo velik arhiv posnetkov na filmu, ali pa potrebujejo film za dia-projekcije. Če je končni cilj elektronska slika, je dolgoročno gledano uporaba čitalcev dražja in vsekakor manj kvalitetna varianta kot nakup digitalnega fotoaparata.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik

www.astrokaktus.com

Copyrights Zvone Rovšek

Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.