Cena klasična in digitalne fotografije

Digitalna fotografija: Uvod - Zakaj digitalno - Primerjava stroškov
Kot pri večini odločitev v življenju se tudi pri stroških fotografije postavlja vprašanje, ali plačati veliko takoj ali še več kasneje. Strošek fotografije bo primeru odvisen od končnega števila posnetkov.
Pro SLR
SLR
Kompaktni
SLR+objektivi
SLR+obj+filtri
SLR komplet
Pro SLR D
Potr. SLR D
Kompaktni D
Kartica 1MB
Objektivi
Oprema
Računalnik

Za profesionalni zrcalno-refleksni fotoaparat bomo v rem trenuku plačali vsak miljonček tolarjev. Samo objektiv bo stal tristo tisočakov. Ker delamo primerjavo za poprečnega zahtevnega uporabnika, se s tem področjem ne bomo kaj dosti ukvarjali. Zato tudi vpliv dodatne opreme na ceno ne bomo izračunavali, če pa bi jo, bi kompletna oprema to ceno podvojila.

Digitalni

Analogni

Digitalni fotoaparat je še vedno zelo draga naprava. Če pogledamo iz tega stališča, je to največji razlog proti digitalni fotografiji. Ne sklepajmo prehitro. Upoštevali smo samo ceno aparatov, ne pa tudi strošek na sliko. Ta je odvisna od tega, koliko posnetkov bomo v življenski dobi fotoaparata posneli.

Z gumbi na levi odprete strošek klasičnega postopka, z gumbi zgoraj pa ceno digitalne tehnologije. Za osnovo sem vzel profesionalni fotoaparat za miljon tolarjev, SLR za 250 tisočakov in kompaktnega za 80 tisočakov. Najcenejši objektivi stanejo okoli 50 tisočakov, vsak filter ali pomožna naprava pa vas bo stala vsaj desetaka.
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik

www.astrokaktus.com

Copyrights Zvone Rovšek

Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.