Zakaj digitalno?

Digitalna fotografija: Uvod - Zakaj digitalno?
Prednosti digitalne fotorafije pred klasično so precejšnje, vendar se mora fotograf sam odločiti, ali je ta pisana na njegovo kožo ali ne.

Dia-pozitiv, skeniran s čitalcem pri 600 dpi.

Dejstvo, da pade odločitev o nakupu digitalnega fotoaparata zaradi prednosti, ki jih ponuja digitalna fotografija, ni presenečenje. Vsakdo, ki čuti potrebo po elektronski sliki, razmišlja le še o ceni prestopa v digitalni svet, ne pa o razlogih zanj. Kljub temu bomo pregledali, kakšne prednosti in slabosti imata obe možnosti.

Pred leti sem se odločil za nakup digitalnega fotoaparata, ker sem bil nad skeniranimi diapozitivi zelo razočaran. Že prvi digitalni fotoaparat, ki je zmogel le pičlih 1200 x 800 pik, je posnel precej boljše slike kot nesrečni optični čitalec.

Bistvena razlika med klasičnim filmom in digitalno fotografijo je v obliki slike. Prva jo posname na film, digitalna pa v elektronski obliki. Že to dejstvo zadostuje večini uporabnikov, da presedlajo iz klasike na digitalno tehnologijo. Neposredno snemanje v digitalno sliko pa ni edina prednost digitalne fotografije. V čemu je ta drugačna od klasične? Je boljša? Naprednejša? Je le stvar mode?

Prednost elektronske slike je v možnosti obdelave, enostavnega shranjevanja, trajnosti in seveda v možnosti prenosa preko elektronskih povezav. Vendar pred končno odločitvijo poglejmo vso stvar bolj podrobno iz večih zornih kotov.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik

www.astrokaktus.com

Copyrights Zvone Rovšek

Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.