Vsebina vodiča digitalne fotografije

Digitalna fotografija: Uvod - Vsebina

Priročnik je tematsko razdeljen na pet poglavij.

Teme so razporejene v logično zaporedje, tako da postane razumevanje digitalne fotografije igra. Preden začnete s pregledom vsebine, preberite navodila za uporabo, da bo sledenje stranem še lažje.

Prvi del vsebuje razlago fotografske tehnologije, od klasične do digitalne fotografije, začenši z optiko, formati fotoaparatov, do delovanja in učinkov zaklopa, zaslonke, svetlomera in drugih naprav fotoaparata. Ta del vsebuje tudi obravnavo napak, tako optičnih kot digitalnih.

1

V drugem poglavju se obravnava digitalna fotografija kot vizuelno-elektronska tehnologija. Prikazani so vsi postopki digitalizacije slike, opisano je delovanje digitalnega senzorja, razlage pa dajejo osnove za izdelavo dobre slike tudi s cenenim kompaktnim digitalnim fotoaparatom.

2

Tretji del obravnava fotografijo ne le kot barvni zapis motiva na papir, ampak kot sliko, ki jo gradijo slikovni elementi. Glavna tema je obravnava motiva, formata slike, kompozicije, poudarkov in perspektive. Brez osnov barve seveda ne gre, zato se dotaknemo človekove percepcije svetlobe, psihologije barve in slikovne skladnosti.

3

Popravljanje in izboljševanje slik se dogaja v četrtem poglavju - Obdelava slike. Namen ni samo retuširanje in obdelava slik, ampak obravnava metod za pripravo slikovnih materialov za fotomontažo. Ta del vsebuje tudi metode za popravljanje napak v sliki.

4

Priročnik seveda ne bi bil slikovno obarvan, če v njem ne bi bilo Galerije. Ta je vsebinsko razdeljena po temah.

Manj uporabljeni pojmi iz klasične in digitalne fotografije so obrazloženi v slovarju.
   
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik

www.astrokaktus.com

Copyrights Zvone Rovšek

Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.