Četrti del - Obdelava slike

Digitalna fotografija: Uvod - Obdelava slike

Največja prednost digitalne fotografije pred klasično je možnost obdelave slike.

Pri nakupu fotoaparata prejmete program, ki omogoča prenos slike na računalnik. Poleg te osnovne funkcije ima tudi nekaj orodij za obdelavo slik. Večina teh programov ponuja orodja za izrezovanje, za spreminjanje velikosti slike, popravke barvnih in tonskih vrednosti, za hiter vpogled v tonske vrednosti pa ponuja prikaz histograma.

Bolj zahtevni uporabniki bojo uporabili Adobe Photoshop ali Corel Photopaint. V tem priročniku so uporabljena orodja Corel Photopaint, ker je uporabniku bolj prijazen.

V tem poglavju bomo spoznali možnosti obdelave slik, začenši z običajnimi popravki, kot so izravnavanje horizonta, brisanje žic in turistov, spreminjanje barvnih tonov, popravljanje rdeče šarenice, v nadaljevanju pa se bomo preskusili še v fotomontaži.

Čeprav je za nek popravek možno uporabiti različna orodja, bomo obravnavali več variant in od vseh izpostavili tisto, ki je najbolj učinkovita, kakovostna, ali pa potrebuje za isti učinek najmanj dela.

Popravek v sliki lahko naredimo z raznimi orodji, ni pa v vseh primerih nujno, da je izbrana metoda učinkovita, kvalitetna ali dovolj hitra.
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik

www.astrokaktus.com

Copyrights Zvone Rovšek

Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.