Tečaj digitalne fotografije - prvi del, fotografija

Digitalna fotografija: Uvod - O fotografiji

V prvem poglavju se obravnava fotografski postopek in delovanje fotoaparata.

Vsekakor je res, da šoferju ni potrebno vedeti, kako deluje motor njegovega avtomobila, pa tudi poprečni uporabnik računalnika običajno ne pozna delovanja procesorja. Podobno velja tudi za fotografijo. Ni nujno, da uporabnik pozna delovanje digitalnega fotoaparata v podrobnosti.

Če pa pogledamo iz drugega stališča, bo verjetno zahteven šofer vedel, da lahko v kritični situaciji izkoristi dobre ali upošteva slabe lastnosti motorja. Tudi zahteven fotograf bo s poprečnim fotoaparatom posnel boljše slike, ker uporablja svoje poznavanje fotografske tehnologije. Ko bo večina fotografov v slabih svetlobnih pogojih vklopila bliskavko, bo dober fotograf uporabil ...

V tem delu se ukvarjamo z delovanjem fotoaparata, z optiko in globinsko ostrino, s principom ekspozicije, z učinki zaslonke, načinom merjenja razdalje in drugimi orodji. Pri vsaki temi pogledamo tudi morebitne težave in napake, ki se pojavijo pri uporabi fotoaparata. Seveda obravnavamo tudi rešitve teh problemov.

Dober fotograf lahko tudi z navadnim kompaktnim fotoaparatom posname dosti boljšo sliko, če dobro pozna njegovo delovanje.
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik

www.astrokaktus.com

Copyrights Zvone Rovšek

Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.