Drugi del - digitalna tehnologija

Digitalna fotografija: Uvod - Digitalna tehnologija

V drugem poglavju se obravnavajo teme digitalne fotografije kot tehnologije.

Če klasičnem fotografu ni bilo treba vedeti, kakšen je postopek razvijanja filma, je sodobnem fotografu to področje precej blizu. Vlogo razvijalca digitalnega filma namreč prevzame fotograf sam, kar pomeni, da mora digitalni proces poznati tudi vsebinsko.

Digitalni postopek prinaša v naše življenje kup novih pojmov, ki so pri delu z digitalnimi slikami takorekoč neizogibni. Če do zdaj nismo vedeli, kaj pomeni pojem piksel, barvna globina, stiskanje podatkov, barvni prostor, dinamični razpon in podobni pojmi, jih zdaj spoznajmo in skušajmo izrabiti prednosti našega fotoaparata. Pri tem se naučimo tudi tega, da datum ni treba več vtisniti na sliko, ker ga vsebuje datoteka, da lahko tonske vrednosti vidimo že iz diagrama, da je fotoaparat z 12-bitnim AD konverterjem boljši kot tisti z 8-bitnim... na koncu pa spoznamo, da ima digitalna fotografija dosti širše možnosti kot klasična.

Digitalna fotografija ponuja več možnosti kot klasična. Kar je bilo včasih v domeni profesionalnih fotografov in oblikovalcev, zdaj lahko naredimo zdaj sami.
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik

www.astrokaktus.com

Copyrights Zvone Rovšek

Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.