Vpliv izvora svetlobe na sliko

Digitalna fotografija: Fotografija - Nastanek slike - Vpliv izvora svetlobe

Večerno zahajajoče sonce je obarvalo Piranske hiše z rdečkastim nadihom.

Na barvo predmeta vpliva izvor svetlobe. Če vsebuje svetlobni vir le del sončnega spektra, bodo imeli s to svetlobo osvetljeni predmeti nadih tega izvora.

V primeru, da svetlobni izvor ne seva bele svetlobe s celotnim spektralnim sestavom, vpliva na videz predmetov.

Če na predmet pade svetloba neke valovne dolžine, bo predmet obarvan z nadihom te barve. Večinski delež odbite svetlobe bo preglasil ostale barve. Če uporabimo kakšno drugo svetilo kot sonce, govorimo o barvni temperaturi izvora svetlobe.

Barvitost se torej spreminja pod vplivom svetlobe, ki pada na predmet. Ker je v naravi večina vidne svetlobe odbita, je barva istega predmeta različna glede na osvetlitev. Tega ne opažamo, ker je vpliv okolice na barvo nekega predmeta majhen. V gozdu bo limona še vedno rumena in ob morski obali banana ne bo nikoli modra. Lahko pa bomo opazili odsev zelene ali rdeče obleke na obrazu portretiranca.

Modrina tega portreta na desni je nenaravna. Modrikast odtenek je nastal, ker je bila slik posneta pod modro ponjavo.
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik

www.astrokaktus.com

Copyrights Zvone Rovšek

Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.