Svetlobni spekter

Digitalna fotografija: Fotografija - Nastanek slike - Svetloba je valovanje

Valovna dolžina je razdalja med dvema vrhovoma sinusoide, ki jo tvori pot fotona. Ponavadi se izrazi v nanometrih, označi pa se z grško črko lambda. Manjša valovna dolžina pomeni večjo frekvenco valovanja in obratno.
Svetlobe torej ne daje le sonce, ampak jo lahko proizvajamo tudi sami. Na primer, če zakurimo v kaminu. Vendar zakurimo zaradi toplote, ogenj je samo prijetna vizualna reč, ki spada h gorenju drv. Toplotnega sevanja ne vidimo, podobno kot ne slišimo zelo visokih frekvenc, na primer ultrazvoka pri pregledu porodnice ali iskanju žolčnih kamnov.
Vidna svetloba je le majhen del spektra, ki zajema elektro-magnetna valovanja od 400 do 700 nanometrov. Daljše valovne dolžine so del infrardečega nevidnega spektra, krajše od 400 nanometrov pa poznamo kot ultravijolično svetlobo in rentgenske žarke. Valovanja visokih energij z ultra kratkimi valovnimi dolžinami so znani kot radioaktivni gama žarki.
Svetloba je sestavljena iz sevanja različnih valovnih dolžin, kar zaznavamo kot barve. Ultravijoličnega in infrardečega sevanja ne vidimo.
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik

www.astrokaktus.com

Copyrights Zvone Rovšek

Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.