Prizma

Digitalna fotografija: Fotografija - Nastanek slike - Prizma

Prizma razkloni svetlobo v spekter vseh barv, ki jih ta svetloba vsebuje.
Prizma je trikotno ali večkotno prozorno telo, ki lomi svetlobo glede na gostoto materiala in valovne dolžine svetlobe. Prizma izkorišča fizikalno lastnost loma svetlobe na meji med dvema snovema z različno gostoto. Ker se različni spektri lomijo pod različnimi koti, nastane pri lomu svetlobe s prizmo viden spekter barv.

Prizma se uporablja v fotoaparatu na dva načina, vendar nobeden ne uporablja prizme za razklon svetlobe. Princip loma svetlobe v prizmi omogoča prenos slike na film z lečo, v zrcalno-refleksnih kamerah pa pentaprizma obrne sliko v iskalu v pravilno lego.

Slika desno: kot nepravilna prizma deluje že okrogla posoda z vodo. V vodi vidimo dvojno sliko: eno riše žlica skozi vodno površino, drugo pa povzroči lom svetlobe na steni kozarca.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik

www.astrokaktus.com

Copyrights Zvone Rovšek

Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.