Digitalna fotografija: Fotoaparat - Princip delovanja - Negativ in pozitiv slike

Negativ in pozitiv slike

Fotografski film uporablja pozitivni ali negativni postopek, pri katerem se na filmu drobna zrna kemikalij obarvajo zaradi vpliva svetlobe.

Na pozitiv filmu se vidi taka slika, kot je bila scena v naravi. Tak film se uporablja za dia-projekcijo.

Digitalna slika je zapis digitalnih podatkov o pikah, ki imajo RGBG ali CYMG vrednosti. To pomeni, da digitalna fotografija v tem smislu s klasičnim filmom nima povezave.

Desno: pozitiv slike

 

Standardni fotografski postopek uporablja tehniko negativa. Svetloba na filmu sproži kemijske reakcije v zrnih spojin, ki se obarvajo z svetlobi nasprotno barvo v CYMK barvnem naboru. Film se preslika na pozitiv papir, kar pomeni nastanek slike, ki kaže videz posnetega motiva.

Desno: negativ slike

 

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik

www.astrokaktus.com

Copyrights Zvone Rovšek

Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.