Lom svetlobe

Digitalna fotografija: Fotografija - Nastanek slike - Lom svetlobe

Lom svetlobe se pojavi pri prehodu svetlobe iz ene prozorne snovi v drugo. Čim večja je razlika med gostotoma obeh snovi, večji bo lomni kot.

Lom svetlobe je fizikalna lastnost svetlobnega valovanja, da spremeni smer pri prehodu v snov z drugačno gostoto. Razmerje med kotom vpadne in kotom izhodne svetlobe v snovi je lomni količnik.

Lom je odvisen od valovne dolžine svetlobe. Najmanjši lom ima rdeči del spektra in se veča proti modremu. To lahko opazujemo pri pojavu mavrice.

Čeprav se različni spektri sončne svetlobe pri prehodu skozi steklo lomijo pod različnimi koti, se pri izstopu spet združijo. Razklon se pojavi šele takrat, če vstopna in izstopna ploskev nista vzporedni.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik

www.astrokaktus.com

Copyrights Zvone Rovšek

Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.