Leča

Digitalna fotografija: Fotografija - Nastanek slike - Leča

Povečana slika s konveksno lečo je v našem življenju čisto vsakdanja reč. Stekleni predmeti, ki so po naključju vliti v obliki leče, kozarec vode, vodne kapljice, vsi lahko popačijo, pogosto pa tudi zanimivo povečajo sliko. V zgornji sliki je verižica oljenke povečana vsaj petkrat. Vsekakor to niso optične rešitve za uporabo v fotografiji, kažejo pa na enostaven princip loma svetlobe in povečave slike.

Leča je enostaven optični element, ki po zakonitostih loma svetlobe poveča ali pomanjša sliko.

Leča izkorišča fizikalno lastnost loma svetlobe na meji med dvema snovema z različno gostoto. Funkcionalno je leča pravzaprav neskončno zaporedje prizem.

Zbiralna leča lomi žarke, ki padajo vzporedno z optično osjo leče (O), v eno točko. Ta točka se imenuje žarišče ali fokus (F). Najboljši primer je zbiranje sončnih žarkov z lupo. Če jo približujemo podlagi, se svetlobni krožec pod lupo manjša. Ko je ta najmanjši, je lupa oddaljena ravno za goriščno razdaljo.

Optično središče leče ali objektiva je matematično središče (S) za določitev goriščnice.

Več o fotografski optiki obravnavamo na tečajih digitalne fotografije.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik

www.astrokaktus.com

Copyrights Zvone Rovšek

Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.