Vpijanje svetlobe

Digitalna fotografija: Fotografija - Nastanek slike - Vpijanje svetlobe

Barva je zaznavanje svetlobnega valovanja, ki se odbije od površine predmetov. Barvo predmetu daje razmerje med absorbirano in odbito svetlobo.

Če bi bil odboj svetlobe zadosti, da predmete vidimo, bi bilo preveč enostavno. Tako bi videli kontrastno črnobelo sliko, ker bi se bela svetloba od gladkih ploskev odbijala bolj in v eni smeri, od grobih pa bi se razpršila.

Na srečo nekatere snovi svetlobo vpijajo, odbijajo pa samo nekatere, za snov lastne valovne dolžine. Iz celotnega sončevega spektra se torej večina svetlobe v predmete vpije in jih ogreva.

Če si v zgornji sliki zamislimo belo svetlobo kot kompleten spektralni sestav, se od površine, ki vpije vse spektre razen modre odbije le modra svetloba.

 

 

Več o optiki obravnavamo na tečajih digitalne fotografije.

Desno: prozoren lak na površini kitare ima gladko površino, od katere se svetloba pod določenim kotom popolnoma odbije. Ostala površina svetlobo prepušča, les pa absorbira vse valovne dolžine razen rjavordečega dela spektra.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik

www.astrokaktus.com

Copyrights Zvone Rovšek

Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.