Svetloba

Digitalna fotografija: Fotografija - Nastanek slike - Svetloba

Izvorni krivec, da vidimo, je svetloba. Glavni vir svetlobe je sonce.

Sonce izžareva vsak trenutek milijarde kilovatov svetlobne energije, ki se razprši po vesolju. Majhen del te svetlobe prestreže Zemlja. S to energijo se segreje in osvetli.

Svetloba nastane, ko atomi prejmejo toliko energije, da začnejo oddajati male energetske delce - fotone. Ti potujejo po prostoru po nekih fizikalnih zakonitostih. Prva zakonitost je valovanje. To valovanje lahko primerjamo z valovanjem vode ali z zvokom. Vendar se svetlobno valovanje obnaša precej drugače.

Fotoni potujejo s strašansko veliko hitrostjo 300000 kilometov na sekundo, kar poznamo kot svetlobno hitrost. Ogromno razdaljo od sonca prepotujejo v pičlih osmih minutah. Smer svetlobnega snopa je premočrtna le v vakuumu in brez vpliva zunanjih sil. Če svetloba pade na neko snov, se ji spremeni smer. Na našo srečo, ker to omogoča, da svetlobo sploh lahko vidimo.

Videnje slike je posledica zaznavanje svetlobe. Večino svetlobe okoli nas seva sonce, le manjši del jo lahko proizvajamo sami s svetlobnimi svetili.
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik

www.astrokaktus.com

Copyrights Zvone Rovšek

Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.