Relativnost velikosti

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Relativnost velikosti

Frontalni pogled prikaže velikosti stvari, ki so si blizu, brez perspektive. Tako lahko ocenimo velikosti in razmerja, sploh če se nam zdi neka dimenzija znana. Kaktus bi bil v tem primeru velik približno štiri metre. Razmerje daje občutek, da je človek poleg njega majhen.

Fotoaparat dejansko posname tisto, kar je v sceni. Tisti procent in pol aberacije ne vpliva toliko na projekcijo slike, da bi jo lahko zaradi optične napake videli drugače. V perspektivi so predmeti videti toliko manjši, kolikor bolj so oddaljeni in to je zakonitost, ki jo naše videnje slike zna upoštevati pri ocenjevanju velikosti.

V nekaterih slikah opazimo, da se nam zdijo stvari nenormalno velike ali majhne, bodisi samostojno, ali pa napram drugim objektom. Na to ne vpliva samo učinek perspektive, ampak tudi medsebojna primerjava velikosti in intenziteta objektov.

Primerjava

Perspektiva

Večje-manjše

Realnost

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik

www.astrokaktus.com

Copyrights Zvone Rovšek

Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.