Relativnost razdalje

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Relativnost razdalje

Širokokotni objektiv zajame v pokrajini velik del scene in če v njej ni objektov v neki perspektivi, se občutek razdalje izniči. Konkretni primer je slika obale pri Cifunchu, posnet iz vsega dvesto metrov višine. Ker je prostor posnet s širokokotnikom, se nam zdi, kot da je dolina daleč in zelo obsežna.

Na tak način lahko na primer v hribih nakažemo velike razdalje in širino pokrajine, če v njej ni ničesar z znano velikostjo, pogled pa obsega širno krajino.

V realnosti ima človek dober občutek za razdaljo, ki jo računajo možganski vizuelni procesi s pomočjo razlik med slikama obeh očes. V fotografiji tretje dimenzije ni več, zato je občutek razdalje le ocena na podalgi izkušenj s podobno sceno. Če perspektiva v sliki ni jasna, bodo nejasne tudi razdalje. Tako lahko občutek razdalje v sliki ogoljufamo s široko perspektivo, z nenavadnim razmerjem objektov in z ozkim kotom pogleda. S tako manipulacijo lahko v sliki prikažemo večje razdalje kot so v resnici. Poglejmo nekaj primerov.

Širokotnik

Velikost

Teleobjektiv

Perspektiva

Predstava o prostoru je torej čisto relativna reč, kar je logično, saj je le naša analiza situacije, bodisi v prostoru, bodisi v sliki. Sliko opazuje nekdo, ki situacije v naravi ni videl, zato oceno o prostoru izdela sam. Fotografija ima torej v rokah dobro orodje za manipuliranje z vtisom o prostoru, dober fotograf pa bo to izkoristitl tako, da bo okrepil delovanje slike.
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik

www.astrokaktus.com

Copyrights Zvone Rovšek

Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.