Ozadje slike se zdi fotografu večinoma nepomembno, vendar v nekaterih primerih lahko popolnoma izniči kompozicijo. Ozdaje je pomembno polnilo slike, ki enako vpliva na osrednji motiv kot vpliva motiv na naše videnje le-tega. Bolj izoliran mora biti osrednji motiv, toliko bolj nevtralno ozadje potrebuje. Ozadje bolj zmotijo motnje kot barvna intenziteta.

Ozadje se lahko nevtralizira z majhno ostrino ozadja, z manjšo osvetlitvijo in z nevtralno barvo ozadja.

Najenostavnejše in učinkovito nevtralno ozadje je črnina. To običajno uporabim za fotografije rastlin, ki ga pripravim kar iz - teme. Tema je za fotografijo relativen pojem, saj lahko nastane tudi podnevi. Fotoaparat je le naprava, ki beleži svetlobo in reagira na nek razpon osvetlitve, kar lahko izkoristimo tako, ta za ozadje vzamemo temnejšo ploskev.

Ostale rešitve ozadja obravnavamo na tečajih digitalne fotografije

Ozadje

Digitalna fotografija: Fotografija - Tehnike - Ozadje

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik

www.astrokaktus.com

Copyrights Zvone Rovšek

Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.