Makro fotografija

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Makro fotografija

Makro fotografija ne pomeni samo povečanje motiva. Manjši slikovni izrez motiva, ki pomeni samostojno celoto, lahko vzamemo kot makro posnetek. Rez je lahko logična celota, lahko pa pomeni le kompozicijsko rešitev večjega objekta, na katerem najdemo zanimivo celoto.

Za makro-fotografijo potrebujemo posebno opremo. Pri klasičnem zrcalno-refleksnem fotoaparatu je to pomenilo nakup meha ali podaljševalnih obročkov. Uvedba digitalne fotografije je makro približala vsem uporabnikom, po drugi strani pa omejila bolj zahtevne fotografe z uporabo objektiva, ki je bil fiksno vgrajen v kamero. Nove generacije zrcalnorefleksnih fotoaparatov ponovno omogočajo fotografiranje skrajnih povečav, s kompaktnimi digitalnimi fotoaparati pa poprečni uporabniki še vedno lahko posežejo po dokaj velikem razponu vgrajenih objektivov.

Pri makro fotografiranjeu ne pozabimo, da bo globinska ostrina le nekaj milimetrov. Več resda ne potrebujemo, saj sliko pri taki povečavi tudi tako razumemo, le da je ostrina nastavljena na pravo točko v motivu. Bolj bomo sliko povečali, več bo aberacij in popačenj, zato raje uporabimo večji rez in potem sliko obrežemo.

Tehnike makro fotografiranja vadimo na tečajih digitalne fotografije.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik

www.astrokaktus.com

Copyrights Zvone Rovšek

Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.