Fotomontaža

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Fotomontaža

Fotomontaža je konceptno združevanje slikovnega materiala v kompozicijski izdelek, ki ima nek namen in učinek. Uporablja se v umetniške in oblikovalske namene. Za slednje je fotomontaža rutina.

Vendar montaža ni samo postopek, je tudi orodje. Ko nastane v mislih ideja, se izdela koncept. Fotografija je pripomoček, montaža je orodje.

Za fotomontažo se lahko uporabi tudi risbo in razne učinke, ki jih ponujajo programi za obdelavo slik. V spodnji sliki je uporabljena fotografija svečnika z gorečimi svečami in skenirana risba, ki pa bi bila lahko posneta tudi z digitalnim fotoaparatom. Izrez podobe in senca na njej sta delo programskega orodja Corel Photopaint.

Fotomontaža je torej igra.

Primer ideje so okna, oljna slika na platnu, ki je nastala po predlogi.

Porajala je ideja za sliko. Ideja je bila kompozicijska postavitev svetlobnih težišč v prostorsko uravnotežen model. Koncept je zahteval oblike, vendar jih je bilo potrebno izdelati.

Fotomontaža je ena od vaj v nadaljevalnih tečajih digitalne fotografije.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik

www.astrokaktus.com

Copyrights Zvone Rovšek

Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.