Osnovni elementi slike

Digitalna fotografija: Fotografija - Kompozicija - Osnovni elementi slike

Gradniki slike so format slike, perspektiva, kompozicija z zlatim rezom in poudarek slike. Skupaj tvorijo zaključeno celoto - dobro sliko.

Zlati rez je navidezna točka nekje v tretjini slike, kjer je za opazovalca najbolj ugodna lega poudarka slike.

 

Vse o zlatem rezu obravnavamo v tečajih digitalne fotografije.

Osnovne prvine slike gradijo vpliv na učinek in dojemanje slike. Sprva se nam zdi analiza slike nesmiselna, govorica elementov slike pa nepomembna. Dokler smo kreatorji slike, da. Ko pa postanemo opazovalci slike, dojamemo enostavno dejstvo, da slika deluje, ali pa enostavno ne deluje. Sčasoma, z dojemanjem slikovnih pravil, pa ugotovimo, da sliko gradijo neka pravila, ki se jih lahko držimo ali pa se jih ne. Na koncu ugotovimo, da je rezultat fotografiranja dosti boljši, če se jih držimo tudi kot kreatorji slike, ne samo kot kritiki.

Osnovni parameter, ki prvinsko deluje na videz slike, je vsekakor format slike. Ta učinkuje na prostor v sliki, saj format definira meje, kjer se vsebina slike končuje.

Perspektiva

Poudarek

Zlati rez

Kompozicija

Poleg formata slike obravnavamo kot osnovne elemente slike še perspektivo prostora, kompozicijo slike in zlati rez kot njeno osnovno orodje, z analizo poudarkov pa vplivamo na končni učinek vsebine slike.

Seveda obstajajo tudi fotografije brez jasno izraženih slikovnih prvin. Take so abstraktna in umetniška fotografija ter fotografije, ki nosijo jasno govorico vsebine.
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik

www.astrokaktus.com

Copyrights Zvone Rovšek

Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.