Popravek osvetlitve slike

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Načini popravkov osvetlitve

Redkokatera slika je naterenu tako dobro posneta, da ne bi potrebovala korekcij. Načeloma je osvetlitev slike lahko primerna, vendar fino nastavitev slike nastavimo kasneje. Načniov popravljanja je več, v večini pa pomeni kompleksno orodje naravnavanje večih parametrov naenkrat.

Recimo, da smo sliko osvetlili vsaj približno pravilno. V sliki ni prežganih površin, pa tudi popolne črnine ni videti. Zde se nam, da je slika malce neintenzivna in pretemna. Tak primer je zelo pogost. Kako bomo ukrepali?

Najprej bomo pogledali histogram slike. Iz tega bomo videli, ali tonske vrednosti slike težijo v eno smer. Če je tako, potem slika dovoli popravke, če pa so v sliki že vrednosti na robovih histograma, pa moramo biti bolj previdni. V primeru slike na desni je histogram pokazal nevtalne tone, kar lahko popravimo, saj je do beline še dovolj razkoraka. Prvo orodje je seveda popravek osvetlitve, vendar ne daje najboljših rezultatov. Pri samem osvetljevanju slike se namreč osvetlitev vsakega piksla posebej spreminja linearno in tako se vrednosti v histogramu samo premaknejo v desno. Bolj učinkovito je kombinirano popravljanje slike z osvetlitvijo in povečanjem kontrasta ali z popravljanjem tonske krivulje slike.

Original

Osvetlitev

Kontrast

Krivulja

Temnine

Originalna slika je temna in nekontrastna, kar pokaže tudi histogram. Sliko je treba osvetliti in istočasno povečati kontrast.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik

www.astrokaktus.com

Copyrights Zvone Rovšek

Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.