Slikovni elementi fotomontaže

Digitalna fotografija: Obdelava - Fotomontaža - Slikovni elementi fotomontaže

Ko smo se namenili izdelati fotomontažo, smo se nevede podali v neznane prostore strogih slikovnih prvin. Nekaj osnovnih slikovnih elementov že poznamo: kompozicija, format slike, poudarki in perspektiva.

Fotomontaža pomeni spremembo v razmišljanu. Do zdaj je narava gradila vsebino, ki smo jo mi s fotoaparatom le posneli. Zdaj se bomo prelevili iz posnemalcev v kreatorje. Sliko bomo gradili, res da v okviru že pridobljenega znanja o slikovnih prvinah, popolnoma neodvisno od prostora. Na nek način to zahteva abstraktno delovanje, v praksi pa je fotomontaža najprej poskus, sčasoma pa postane projektno oblikovanje slike, le da ta nič več ne predstavlja realnosti.

Poleg osnovnih slikovnih prvin bomo pri izdelavi fotomontaže upoštevali še skladnost slike, prostorske ključe, skladnost elementov slike in senc ter logiko prostora. Pred začetkom dela pa moramo razmisliti tudi o usklajenosti osnov za končno fotomontažo. Čemu toliko faktorjev za navadno igro z nekaj sličicami?

Fotomontaža je pač slika, kakšna je dobra, kakšna pa je popolnoma zgrešena. No, v tem je tudi odgovor. V dobri fotomontaži so upoštevana slikovna pravila, v slabi pa so spregledana ali pa slika sploh ne omogoča prave postavitve. Fotomontaža bo toliko boljša, kolikor bolj se bomo nanjo pripravili in upoštevali čimveč faktorjev pri izdelavi. Najprej pa bomo pogledali, kako sploh pripraviti materiale za fotomontažo in zakaj je to sploh pomembno.

Pomen slikovnih elementov v fotomontaži podrobno obravnavamo v nadaljevalnih tečajih digitalne fotografije.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik

www.astrokaktus.com

Copyrights Zvone Rovšek

Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.