Obdelati sliko ali ne?

To vprašanje se postavi fotografu takoj, ko se pojavi želja, da bi delo na terenu poenostavil in probleme kasneje rešil z obdelavo slike.

Nekateri fotografi pravijo, da je s prihodom digitalnih postopkov fotografija izgubila svoj čar. Tudi marsikateri od mojih znancev trdi, da je prava slika samo tista, ki ni obdelana, saj z montažo in retuširanjem lahko kdorkoli naredi tako sliko, za katero se je moral klasični fotograf skrajno potruditi.

Drži. Vendar so danes drugi časi. Tisto, kar so včasih lahko naredili samo profesionalni fotografi v temnicah, lahko zdaj naredi vsak, ki se nauči uporabljat program za obdelavo slik. Možnosti, ki jih ponuja digitalna tehnika, nam samo olajša delo. Naj nas torej ne moti, da smo dobro sliko izdelali s popravljanjem. Bolj pomembno je, da smo dojeli, kaj je treba s sliko narediti in da to tudi dobro izvedemo.

Obdelavo slike bi nekako ločili na tri stopnje: osnovno korekcijo slike, popravljanje in fotomontažo.

Osnovna korekcija slike se izvede praktično pri vsaki sliki. Digitalna fotografija omogoča naravnavanje barvnih, tonskih in drugih vrednosti slike. Ta popravek naredimo z osnovnim programom, ki ga dobimo skupaj s fotogaparatom.

Popravljanje slike vključuje rezanje, retušo in lokalne popravke, fotomontaža pa je tako ali tako poglavje zase.

Digitalna fotografija: Slika - Obdelava - Obdelati sliko ali ne?

Današnja tehnologija omogoča enostavno obdelavo slik, zato se temu ni smiselno izogibati.
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik

www.astrokaktus.com

Copyrights Zvone Rovšek

Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.