Izbira fotoaparata in velikost slike

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Izbira - Izbira fotoaparata in velikost slike

Velikost tiskane slike naj ne bo glavno vodilo za nakup fotoaparata, Upoštevajmo, da lahko z dodatnimi pikami vidimo veliko več detajlov.

Oglaševalski moto pri prodaji digitalnih fotoaparato je torej - čimveč pikslov! Veste, saj imajo prav. Iz druge strani pogosto slišim profesionalne fotografe, ki zavračajo ta slogan z besedami - število pik ni pomembno, pomembna je kvaliteta fotoaparata, sploh pa optike. Tudi ti imajo prav. Ampak o tem smo ravnokar debatirali, kajne?

Če vzamemo za osnovo potrebno velikost tiskane slike, hitro pridemo do števila potrebnih pik. Če število pik po širini in dolžini slike enostavno delimo z 100, dobimo dimenzijo printa v centimetrih. Če torej vzamemo 6 megapikselno kamero, bo nazivnih 3000 x 2000 pik pomenilo spodobno sliko v velikosti 30 x 20 centimetrov. Če pa se obrnemo v preteklost in osvežimo spomine na običajne slike velikosti 10x15 centimetrov, se nam bo kar naenkrat zazdelo, da je število pik res nepomembno, saj večina današnjih fotoaparatov že daleč presega potrebno ločljivost za tako dimenzijo.

Osebno še vedno vztrajam na stališču, da je število pik eden od prvih faktorjev pri odločitvi za nakup. Število pik je neposredno povezano s končno ločljivostjo, ta z ostrino slike in kar naenkrat ugotovimo, da bodo številne pike malo bolj zahtevnem fotografu pokazale tiste detajle, ki jih dober fotoaparat z odlično optiko, vendar z manj pikami, enostavno ne more.

Obarvajmo tole debato še s prakso. Če na primer vzamemo profesionalni fotoaparat Canon D30 s tremi megapikami in nanj nataknemo odličen objektiv za četrt miljona, bomo z njim posneli dosti manj detajlov, ki jih zajame povprečen kompakt s petimi megapikami.

Sliko te muhe sem posnel v Istrskem primorju. Ko sem se ji približal na manj kot 30 centimetrov, je seveda odletela. Slika je pokazala dovolj ostrine in detajlov, da sem iz petih megapikslov ločljivosti izrezal spodobno sliko. Če pogledamo še bolj od blizu, ja v sliki ogromno detajlov, ki jih kamera z manjšo ločljivostjo ne bi posnela.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik

www.astrokaktus.com

Copyrights Zvone Rovšek

Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.