Priročnost in hitrost fotoaparata

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Izbira - Priročnost in hitrost fotoaparata

Zahtevnost fotoaparata naj bo prilagojena vaši spretnosti. Če se s tehniko uporabe fotoaparata ne nameravate ukvarjati, naj bo enostaven za uporabo.

O hitrosti digitalnega fotoaparata amaterski fotograf ne razmišlja. Tudi njegova stara klasika ni zmogla kaj več kot en ali dva posnetka na sekundo. Ostrenje je bilo hitro, vse skupaj pa ni bilo omembe vredno, saj se amaterju nikoli ne mudi. V drugačni poziciji so profesionalci, ki pričakujejo, da bo digitalna kamera enako hitra kot njihova stara zrcalno-refleksna predhodnica. Najmanj štiri posnetke na sekundo, ostrenje v desetinki sekunde, ročno zumiranje, da ne govorim o baterijah, ki morajo zdržati cel dan. Profesionalec bo fotoaparat, ki deset sekund shranjuje sliko, vrgel v smeti. Vendar nam naj bo jasno, da ta hitrost ogromno stane. V tistih osmih sekundah, ki so potrebne za shranjevanje slike, smo prihranili ogromno denarja.

Slaba stvar nekaterih fotoaparatov je zamrzovanje ali izginjanje slike na LCD zaslončku v času shranjevanja slike ali fokusiranja. Samo shranjevanje še ni tako moteče, če pa slika zmrzne v trenutku ostrenja, se nam posnetek vešče, kot je na desni sliki, ne bo nikoli posrečil. S takim fotoaparatom smo obsojeni na ročno ostrenje slike.

Pri izbiri fotoaparata se vprašanje priročnosti postavi prvo, na žalost pa smo slovenci ljudje, ki pridemo in kupimo, namesto da bi napravico pred nakupom dobro preskusili. Kakšno prednost ima neko orodje, ki ga fotoaparat ponuja, ugotovimo šele takrat, ko ga pri novem ni več na razpolago. Pri priročnosti fotoaparata se pokažejo na plano drobne malenkosti. Dve veliki prednosti digitalnega fotoaparata pa sta zanesljivo takojšnji ogled posnete slike in ročno zumiranje objektiva.

Motivi, v katerih se pojavijo premikajoče se živali ali predmeti, so problematični za fotoaparate, ki zamrznejo sliko v trenutku ostrenja (npr Canon PS1s, Pro1...). Preden fotoaparat izostri, bo žival odfrčala. Sledenje gibajočem se motivu (panning) bo s takim fotoaparatom mogoče le z optičnim iskalom ali s prednastavljeno goriščnico in ostrino.

S povprečnim kompaktnim fotoaparatom se nam bo dober posnetek gibajočega se motiva le redko posrečil. Ker pa naše fotografiranje ni poskušanje, ampak naj bi bil posnetek tudi zadetek, je o tem bolje razmisliti prej.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik

www.astrokaktus.com

Copyrights Zvone Rovšek

Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.